Tobi потрібно це знати
RSS

Живи активно!

Катерина Вергун | 25 листопада, 2009 р.

Ні для кого не секрет, що важливо жити повноцінно, не звертаючи увагу на проблеми зі здоров’ям та імунітетом. Тобі ж, мабуть, так хочеться завжди виглядати і почуватися „на всі сто”, дозволяти собі те, чого душа забажає. У твоєму віці це вдається без особливих зусиль. Та навіть незважаючи на всі переваги молодого енергійного організму, погана екологія, постійні стреси, великі навантаження під час навчання, а потім і на роботі можуть призводити до послаблення імунітету і, як наслідок, – до різноманітних захворювань. Тому потрібно тренувати тіло, допомагати йому залишатися у формі і переборювати будь-які негаразди, адже рух – це життя. А регулярна фізична активність знижує ризик багатьох захворювань, приносить задоволення і просто дарує хороше самопочуття. Піклуючись про своє тіло, ти покращиш і своє життя!

Звісно, ми не агітуємо тебе встати одного ранку з думкою про те, що потрібно поповнити ряди олімпійського резерву. Мова зовсім про інше. Ми хочемо тебе переконати, що саме цього ранку ти прокинешся з думкою „ Я – майбутня мама. Здорова, молода, щаслива. А в той день, коли я справді нею стану, моє тіло, весь мій організм буде до цього готовим”. Справді, бути в хорошій формі важливо для кожного, а для майбутньої мами – особливо: під час вагітності доведеться виношувати дитину, вага якої збільшується щотижня, під час пологів знадобляться гнучкі, сильні м’язи тазу, живота та спини, еластичні зв’язки, а потім доведеться добряче побігати за непосидючим малюком, носити його на руках, причому, дедалі важчого, і встигати зробити багато різних справ.

Відтак, щоб, будучи мамою, не падати від утоми, заздалегідь подбай про хорошу фізичну форму. Можливостей і варіантів для цього є безліч. Головне, щоб те, чим займаєшся, подобалося і приносило задоволення. Аеробіка чи плавання, танці чи ранкова гімнастика або пробіжки, теніс чи бадмінтон, – обирай те, що тобі ближче. Збери власну команду, зроби тренування легким, дбаючи про зручне взуття, одяг, вдало підібрану музику та комфортне місце для занять. Не забувай, що важливим є контроль навантажень, і май на увазі, що найпоширенішою помилкою дівчат є бажання досягти ідеальної форми за кілька днів, тому набирайся натхнення і стартуй!

Перш за все, важливо знати, що силові види спорту, різноманітні гімнастичні вправи, біг, плавання, ігри сприяють трансформації крові в усьому організмі, відтак, кожен внутрішній орган в результаті отримує корисні речовини. Вельми потрібним нюансом є й те, що фізичне навантаження необхідне для успішного зниження ваги і для збереження оптимального її рівня впродовж тривалого часу.

Найбільш природніми формами фізичних вправ, які не вимагають спеціальної підготовки, вважаються швидка ходьба, плавання, їзда на велосипеді, біг. І справді, – ходьба досить спокійний вид фізичного навантаження. А для розвитку такої важливої риси, як витривалість організму, вона є не менш ефективною, ніж біг чи плавання (звичайно, якщо займатися протягом тривалого часу та в інтенсивному темпі). Ходьба зміцнює м’язи, серцево-судинну та дихальну системи, допомагає спалювати калорії. Саме вона визнана одним із засобів профілактики варикозного розширення вен на ногах. Як відомо, такі проблеми виникають у випадках утрудненого відтоку крові, що може бути викликане багатьма причинами. Вагітність у цьому плані займає одне з чільних місць, оскільки саме в цей період життя жінки збільшується навантаження на судини ніг. Звичайно, що гарні, стрункі, здорові ніжки – окраса кожної жінки. Щоб зробити їх такими чи підтримати у формі, зволікати не потрібно, тим більше, що зайатися ходьбою (в принципі, просто ходити) можна де завгодно – вулицями, парком, сходами, навіть роблячи покупки під час чергового „шопінгу” чи просто прогулюючись із друзями.

Інший корисний та легкий різновид фізичної активності – плавання. Японські вчені давно зауважили цікаву закономірність: виявляється, що у жінок з екзотичною професію „шукачка перлин” пологи завжди проходили легко, без ускладнень, і на світ з’являлися здорові малюки. Навчитися плавати просто (якщо, звичайно, ти досі ще цього не вмієш). Плаванням можна займатися практично все життя, обираючи чи то різноманітні вправи у воді на зразок аква-аеробіки, чи навіть синхронне плавання. З його допомогою можна досягти загального тренувального ефекту, розвинути пластику тіла. Плавання позитивно впливає на стан центральної нервової системи, позбавляє збудливості та роздратованості, а вода сама по собі покращує обмін речовин, очищує шкіру тощо.

Не дуже поширеним, проте надійним видом фізичної активності є велоспорт. Щоправда, для того, щоб отримати певний ефект, займатися поїздками велосипедом тривалістю, принаймні, з півгодини, треба не менше трьох разів на тиждень. Загалом, їзда на велосипеді допомагає зміцнити м’язи ніг, ефективно діє на серце, легені. „Плюс” – суто естетична насолода від споглядання оточуючих краєвидів і приємного спілкування, якщо, звичайно, залучити до своєї „вело-пристрасті” когось із друзів.

Традиційно вважається, що надзвичайно корисними для організму є ранкові пробіжки. Однак до цієї справи теж потрібно підходити правильно, ознайомившись із рекомендаціями фахівців, і, як кажуть, без надмірного фанатизму: цілком достатньо бігати в помірному темпі 20-25 хвилин на день.

Популярними серед багатьох дівчат є аеробіка та фітнес. Однак якщо ти не вмієш чи не любиш танцювати, а просто хочеш рухатися під музику, тобі підійде, скажімо, силова аеробіка, скерована на розвиток витривалості та вдосконалення композиції тіла. Танцювальна аеробіка – чудова можливість не лише навчитися танцювати латину, самбу, хіп-хоп, але й потренуватися. Існують також програми з аква-аеробіки, які сприяють спалюванню жиру та боротьбі з целюлітом.Загалом, важається, що заняття у групі, обов’язкові у цих видах, мають свій додатковий ефект: коли ти перебуваєш серед людей, які виконують рухи у певній послідовності та ритмі, твоє тіло входить у резонанс з оточуючими. Між іншим, ритмічність є одним з основних правил у фізичному навантаженні. Також варто наголосити, що заняття з тренером чи інструктором, коли керуєшся порадами фахівця в плані того, які групи м’язів „включати” в роботу, які розслабляти, як поєднувати все це з дихальними ритмами, теж мають свій позитивний ефект. До речі, це є свого роду наукою для майбутніх пологів – того моменту, коли тобі самій доведеться народжувати дитя під керівництвом компетентних фахівців.

Загалом, що б ти не обрала, враховуй, що найкраще тренувати не одну групу м’язів, а потроху працювати над усім тілом, – користі буде більше і ти швидше помітиш результат. Однак пам’ятай, що все таки, найоптимальніше давати організму невелике навантаження щоранку, роблячи зарядку. Це і збадьорить тебе, і не доведеться думати про те, як знайти час на розминку протягом дня.

Ще одна порада: тренуючи м’язи живота (які завжди викликають у дівчат стільки зітхань і незадоволених поглядів на себе в профіль у дзеркало), враховуй, що навантаження повинно бути інтенсивним, але нетривалим: за один підхід достатньо виконувати вправи 20-25 разів. Причому, цим м’язам найкраще приділити увагу в кінці основного тренування. Ти отримаєш кращі результати, якщо займатимешся по 10-15 хвилин щодні, ніж 20-30 хвилин кожних три дні.

І, нарешті, останнє. Дай відповідь на запитання: „Чи заважає щось тобі вже сьогодні зайнятися фізичною активністю заради майбутнього материнства?” Отож, не стримуй себе! Вперед назустріч здоровому майбутньому!

Журнал «Тобі»

В номері: