Tobi потрібно це знати
RSS

Божичі/альбом «Помишляйте, чєловєци.Псальми.»

admin | 2 грудня, 2009 р.

Божичі/альбом «Помишляйте, чєловєци.Псальми.»/ фолькльор / СD / Lavin Music/ Lavin Music

Фольклорний ансамбль «Божичі» у своєму новому альбомі презентує малознаний жанр народної музики «псальми». Псальми (не плутати із біблійним «псалмом») – це народна пісня релігійного змісту. Це – народна духовна музика. Хоча за мелосом псальми близькі до церковної музики, проте за образами, мовою тотожні народній пісні. Сюжети багатьох псальмів не мають безпосереднього зв’язку із Біблією.

На диску представлені 8 псальмів, які походять зі Східної України – з Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Харківської областей – і є перлинами української псальмотворчості з цих теренів. Зараз тут більшість псальмів становлять псальми російськомовного походження. Орієнтовний час виникнення псальмів, представлених на диску – 17-18 сторіччя.

Диск має поліграфічний вкладиш із текстами всіх псальмів. Дизайн диску витриманий у строгості – тільки біле та чорне, як на Божому Суді. Авторка малюнків та дизайну – геніальна українська художниця Катерина Косьяненко, яка також оформлювала диск Божичів «Вік любиш – не налюбишся. Пісні про кохання».

Враховуючи складність музики, «Божичі» працювали над кожною псальмою у студії по 2-3 години. Завдяки цьому виконавцям вдалося увійти у специфічний медитативний стан, який беззаперечно передасться слухачеві.

«Божичі» виконують псальми без обробки та удосконалення, у притаманній народним співакам манері. Тривалість музики на диску – 42 хв. 28 сек.

1. Чіловічє Божественной

2. Страдальная мати

3. Зійшов Господь з неба

4. Про блудного сина

5. Червона калина

6. Сидять люди за столами

7. Де Господь походив

8. Помишляйте, чєловєци


Журнал «Тобі»

В номері: