Tobi потрібно це знати
RSS

ПІДЛІТКИ І КОНТРАЦЕПЦІЯ: поговоримо “про це”

Ірина Артемчук | 7 листопада, 2009 р.

Після розпаду Радянського Союзу з’ясувалося, що секс таки існує. Він увірвався до нас шаленою хвилею, і нова генерація швидко це зауважила. Підлітки є найбільш незахищеною групою сексуально активного населення. Для них усе просто, легко, приємно, а головне – природно. Круговерть інтимних стосунків вабить тих, хто наче ще вчора бавився іграшками, а тепер вперто твердить – “Хочу і буду!” Сучасний світ підліткової сексуальності різноманітний, неоднорідний і не вкладається у загальновизнані дорослими схеми. В цьому середовищі існують абсолютно полярні погляди на статеве життя. Поряд з орієнтацією та потягом до раннього і активного сексу, міцно тримають позиції цнотливість та бажання розпочати все “пізніше” і “незабутньо”.

Чому підлітки “цим” займаються?

Все просто – це цікаво, це круто, це приємно, це можливість відчути близькість іншої людини, довести свою любов і, врешті, – “Усі так роблять!” Понад 50 відсотків підлітків розпочали статеве життя у віці 14-16 років. Серед наслідків – небажана вагітність, інфекції, які передаються статевим шляхом, включаючи ВІЛ СНІД. Захворювання на сифіліс та гонорею за останні 10 років збільшилися у 10 разів, 15% ВІЛ-інфікованих в Україні становлять особи 15-19 років. 75% вагітностей у підлітковому віці закінчується її перериванням. Офіційна статистика абортів в Україні свідчить про те, що протягом року в нашій країні проводиться від 370 до 450 тисяч таких операцій. За неофіційними даними ця цифра сягає до 1 мільйона. 15% від усіх абортів роблять неповнолітнім. Серед інших наслідків недбалості у підлітковому сексуальному житті – патології при вагітності та пологах, низький рівень здоров’я новонароджених, безпліддя.

Кожен має власні причини розпочати статеве життя. Часто це робиться через тиск (опір одноліткам чи партнерові здатні чинити далеко не всі) та через бажання довести, що вони можуть зробити це не гірше за дорослих. І в сучасних умовах таки важко опиратися бажанню вести активне сексуальне життя, якщо звідусіль атакують заклики це робити – кіно, музика, Інтернет, преса, реклама тощо. Обсяги інформації та легкий доступ до неї мають неабиякий вплив на свідомість.

Захищатися чи ні?

Підлітки зазвичай вважають, що всі неприємності та проблеми виникають у когось іншого, а в їхньому випадку це неможливо. Та й знання про методи контрацепції у них доволі відносні. Дорослим краще серйозно сприйняти статистику Всесвітньої організації охорони здоров’я, згідно з якою середній вік першого сексуального контакту хлопчиків становить 16, 1, а дівчаток – 15, 0 років. Що здебільшого передбачає сексуальне життя підлітків? Перш за все це нерегулярність статевих контактів, недостатня сексуальна освіта, короткочасне використання контрацепції, застосування малоефективних методів запобігання небажаної вагітності, нерегулярні менструації. Окрім того – страх перед батьками та лікарями, вибір контрацептиву, який радять друзі, високий ризик захворювань, що передаються статевим шляхом, наявність декількох статевих партнерів. Про наслідки всього цього романтично налаштовані підлітки звісно ж не думають. Тому такою несподіваною та трагічною для них стає небажана вагітність, адже вона закінчується раннім материнством, та значно частіше – абортом, справжньою психічною та фізичною травмою. А залишені “на згадку” від чергового статевого контакту венеричні хвороби виявляють себе згодом, коли мова піде про справжню, бажану вагітність у шлюбі.

Коли починати інтимне життя – рішення індивідуальне. Але знати про методи захисту потрібно кожному підлітку. Використання контрацептивів свідчить про відповідальність і в жодному разі не перешкоджає сексуальності. Якщо двоє вирішили перейти до статевих стосунків, то й відповідальність має бути спільна – це є безапеляційною ознакою зрілості. Потрібно зрозуміти одне – без контрацепції секс не може бути безпечним.

Стовідсоткову контрацептивну надійність може гарантувати лише утримання від сексу. Це вбереже від небажаних наслідків та дасть можливість з’ясувати наскільки справжніми є почуття між двома, потрібен обраний партнер, чи стосунки є лише короткочасним юнацьким захопленням, яке може залишити небажану вагітність чи хворобу. З віком цінності та інтереси можуть змінитися, а підлітковий максималізм не обернеться неприємностями. Як обійтися без сексу? Існують різні способи – поцілунки та обійми, які здатні дарувати не меншу насолоду, прогулянка вдвох, перегляд фільмів, просто розмови.

Маленький рятівник. Вибір нової генерації

Презерватив є ідеальним методом контрацепції для підлітків. Він відповідає багатьом вимогам, які тінейджери ставлять до протизаплідних засобів: простий та зручний у застосуванні, його можна непомітно носити у сумочці чи кишені і завжди мати під рукою, щоб використати при потребі. Презерватив недорогий, отже, підліткових кишенькових грошей цілком вистачає, а його купівлю легко приховати від дорослих. Презерватив можна без проблем придбати у будь-якій аптеці та використати негайно (без консультації у спеціаліста).Не забуваймо, що саме в підлітковому віці сексуальні відносини імпульсивні, непередбачувані, не сплановані, – це справжній вир почуттів та шалений потік емоцій. Спеціалісти пояснюють таку поведінку як транзиторну сексуальність (тобто, ту, що минає). Якщо у дитини до 10-12 років не сформований своєрідний психологічний бар’єр (супротив) ранньому початку статевого життя, то перший статевий контакт у підлітковому віці неминучий. Щастя, якщо це відбудеться із застосуванням презерватива. До речі, згідно зі статистичними даними, від 10 до 30 % підлітків надають перевагу презервативу як методу контрацепції. Головне навчитися правильно використовувати презерватив і зрозуміти, що такий контрацептив є абсолютно нормальним.

Здавалося б, переваги очевидні. Але серед тінейджерів досить поширена негативна думка щодо презерватива. Особливо непримиренними тут виступають деякі дівчата, які рішуче відмовляються мати справу з цією “гидотою”. На жаль, тут нашим “наївним ідеалісткам” ще далеко до їхніх американських та європейських ровесниць, які, виховані в дусі збереження статевого здоров’я, не визнають жодного ризику під час сексу. Їхня б воля, одягли на своїх коханих хлопців і по декілька презервативів! Жарти жартами, але, можливо, наші підлітки змінять свою думку щодо презервативів, якщо уявлятимуть реальність та рівень небезпеки.

У дівчат ще не сформовані природні механізми захисту від інфекцій, які діють в організмі здорової жінки. До 20-ти років слизова піхви тонка та легко ушкоджується, захисної змазки підчас статевого акту виробляється недостатньо. В цьому віці організм повністю відкритий для статевих інфекцій як у дівчат, так і в хлопців. Останні, до речі, часом припускаються поширеної помилки. Ось типовий хід думок деяких юнаків: “Навіщо мені остерігатися при випадковому статевому зв’язку? То її проблеми. Я буду турбуватися про це, займаючись сексом з коханою людиною”. Ми можемо лише здогадуватися, який набір захворювань “подарує” такий партнер своїй юній супутниці. Найважче підліткам усвідомити, що в сексі немає “чужих” проблем, тому кожен, переймаючись здоров’ям свого партнера, турбується і про власне. Отож, варто розглядати використання презерватива як турботу один про одного і прояв справжньої довіри. Така позиція допомагає глянути на презерватив не як на “вбивцю задоволення”, а як на мовчазний знак взаємної поваги.

Все буде ОК!

Саме так кажуть лікарі, рекомендуючи оральні контрацептиви (ОК). Такий різновид контрацепції є доволі популярним серед дівчат-підлітків. До складу протизаплідних таблеток входять синтетичні жіночі статеві гормони (естроген та прогестин). Ці гормони схожі на ті, які виробляються у жіночому організмі. Принцип дії таких препаратів простий: комбінації гормонів блокують овуляцію (вихід зрілої яйцеклітини) і запліднення не відбувається. Ставлення до протизаплідних таблеток у нашій країні часто є досить упередженим. Тому варто згадати, що клінічні спостереження і досвід країн Східної Європи та США довели: оральні контрацептиви є найбільш ефективним методом запобігання небажаної вагітності серед здорових дівчат і підлітків. Це єдиний метод, наближений до 100 відсоткової гарантії за умови щоденного прийому.

Сучасним препаратам властиве таке поєднання компонентів, що протизаплідний ефект досягається за мінімального впливу на рівень природних гормонів жінки. Існують суворі вимоги до новітніх гормональних засобів: висока ефективність у мінімальній дозі, нешкідливість для здоров’я, простота у застосуванні, збереження фізіології та психології сексуального життя, цінова доступність.

Сьогодні жінки використовують вже третє покоління оральних контрацептивів, неодноразово протестованих. Існує велика кількість таких препаратів для підліткового віку. Оптимальним варіантом є комбіновані низькодозовані гормональні контрацептиви, які практично не шкідливі для організму.

Альтернативою комбінованим естроген-гестагенним препаратам є група чистопрогестинових контрацептивів. Вони не містять естрогенного компонента і складаються з мікродоз синтетичних гестагенів. А перевагою цих препаратів є дуже низька кількість ускладнень з боку серцево-судинної системи, печінки, процесу згортання крові – тобто тих, які викликані естрогенами. Ці контрацептиви придатні для жінок, які не можуть використовувати КОКи через певні захворювання.

Оральні контрацептиви – дуже надійний засіб, що добре переноситься. Але підлітки часто помилково вважають, що лікарі призначають таблетки лише дорослим. Напевно, ця думка сформувалася ще в ті часи, коли вважалося, що “порядні дівчата до гінеколога не ходять”. Сьогодні в більшості спеціальних консультативно-лікувальних закладів дівчатка-підлітки можуть отримати реальну допомогу спеціалістів і дізнатися, що протизаплідні таблетки є найкращим методом контрацепції для осіб їхнього віку. Але приймати оральні контрацептиви можна лише за рекомендацією медичного спеціаліста. Лікар повинен врахувати стан здоров’я дівчини, її спадковість, інтенсивність статевого життя тощо. Тому не дивно, що пацієнткам-ровесницям можуть бути призначені різні препарати.

Напевно кожна дівчина чула про чудові протизаплідні таблетки, але навіть гарно обізнані підлітки не поспішають розпочинати гормональну контрацепцію. Чому? Тому що огляд лікаря у цьому випадку неминучий. Зрозуміло, що не в кожній районній жіночій консультації чи на фельдшерсько-акушерському пункті раді зустрічі з сексуально активними підлітками. Зрозуміло, що цілеспрямовану допомогу можуть надати лише у спеціалізованих центрах. У жодному разі не можна обирати оральні контрацептиви керуючись порадами подруг, хлопця, аптекаря чи рекламою! Наслідки випадкового вибору можуть бути абсолютно непередбачуваними, тому не варто ризикувати.

Протизаплідні таблетки допомагають вирішити проблеми зовнішнього вигляду, зокрема, допомогти боротися із такими явищами, як прищі, вугрі та різноманітні висипання на обличчі, що частенько надокучають юним леді. Не таємниця, що стан шкіри в організмі, який росте, визначається дисбалансом гормонального фону, тих самих гестагенів та естрогенів. І протизаплідні таблетки його збалансовують. Варто згадати і про оздоровчий вплив таблеток на менструальний цикл. У більшості дівчаток-підлітків спостерігаються різноманітні порушення менструального циклу (нерегулярні, болючі, тривалі чи затяжні “місячні”). На фоні прийому комбінованих оральних контрацептивів “місячні” стають регулярними, неболючими та з незначною крововтратою.

Як і будь-який інший засіб контрацепції (або будь-які медичні препарати, навіть зовсім прості), протизаплідні таблетки рекомендуються не всім. Існують важливі обмеження в їх застосуванні. Гормональні контрацептиви – це не “ідеальний метод для підлітків”, а “ідеальний метод для здорових підлітків”. Крім загальновідомих протипоказань до застосування протизаплідних таблеток (хвороби печінки, крові, судин, підвищений артеріальний тиск), у підлітків додаються ще й інші, специфічні для їх віку, “молодіжні” проблеми. По-перше, гормональні контрацептиви можуть приймати лише дівчатка, у яких вже сформувався менструальний цикл, а з часу першої менструації минуло принаймні два роки. По-друге, доза препарату розраховується на масу тіла, тому протизаплідні таблетки не призначають дівчаткам, нижчим 150 см і з вагою меншою 42-43 кг. Серйозним недоліком протизаплідних таблеток стає те, що вони не захищають від інфекцій, які передаються статевим шляхом. Саме серед хлопців та дівчат, які рано розпочали статеве життя, поширені гонорея, трихомоніаз, хламідіоз, сифіліс, СНІД та інші хвороби, яких сьогодні нараховується більше тридцяти. Чимало з них мають прихований перебіг, проходять безсимптомно і даються взнаки через багато років, адже залишаються невиявленими і нелікованими.

“Згідно з порадами популярного журналу вживаю протизаплідні таблетки,” – зізнається 16-річна дівчина. – “Звісно, це краще, ніж незапланована вагітність і аборт. В інструкції наголошується, що приймати їх можна лише під наглядом лікаря. Але куди я можу піти?”

Така розгубленість є доволі поширеним явищем. Потрібно дати зрозуміти підліткам, що вони можуть і повинні звертатися по допомогу до кваліфікованих спеціалістів акушерсько-гінекологічної служби. І нарешті забути про те, що обговорення сексуального життя є забороненою темою, адже ігнорування цих питань часто призводить до тяжких наслідків. Сьогодні можна звернутися до медичних спеціалістів, які проходять навчання у рамках проекту “Разом до здоров’я”. Це п’ятирічний проект, що реалізується в Україні протягом 2005z2010років за підтримки Агентства США з Міжнародного Розвитку (USAID). Основна його мета – сприяння покращенню здоров’я чоловіків, жінок, збереження репродуктивного здоров’я та планування сім’і. Проект використовує у своїй діяльності інноваційний, системний підхід для зниження рівня абортів, незапланованих вагітностей та захворювань, що передаються статевим шляхом. У центрах “Разом до здоров’я” в легкій і доступній формі підліткам дадуть максимально повні відповіді на запитання про контрацепцію. Спільно з фармацевтичними компаніями у центрах визначено “пакет контрацептивів”, який включає широкий спектр засобів за доступними цінами. В аптеках, які мають у наявності контрацептивні засоби з “пакету контрацептивів”, а також в медичних установах, де працюють фахівці з планування сім’ї, розміщено спеціальний логотип, який можна легко впізнати і звернутися туди. Побачивши його підлітки мають знати, що тут їм допоможуть, проконсультують.

Я кажу – ні!

Слово “Ні” – коротке та рішуче – це завжди єдиний метод контрацепції, що гарантує стовідсоткову надійність. Сказавши “Ні” ранньому статевому життю, одночасно вирішується проблема небажаної вагітності, захворювань, що передаються статевим шляхом, фізичних та душевних страждань. Але варто зазначити, що обговорити плюси утримання, як і інші питання сексуального життя, краще до початку статевого дозрівання.

Водночас, рішуче “Ні” не обмежує розвиток сексуальності, а навпаки, збагачує досвід альтернативними формами спілкування, підготовлює свідомість до прийняття важливих рішень, що є гарантією здоров’я та безпечного майбутнього.

Рішуче “Ні”, сказане сьогодні, не означає відмову від статевого життя назавжди, проте дає можливість розпочати його гідно, вчасно та безпечно. Розсудливість і обережність у статевих зв’язках та виборі партнера приходить з віком, тому квапитись не варто.usaid1

Журнал «Тобі»

В номері: