Tobi потрібно це знати
RSS

Контрацепція – це свідомий вибір, коли народжувати і в якому статусі

Катерина Вергун | 23 листопада, 2009 р.

tatarchukСьогодення диктує свої правила, задає свій ритм життя і за буденними справами ми іноді забуваємо про головне. А коли пробуємо зупинитися і замислитися, то буває, що робимо це вже запізно… Найважливішим у житті кожної людини є здоров’я, а для жінки здоров’я репродуктивне – не менш важливе. І незахищені статеві контакти, непостійні партнери у молоді роки можуть з часом „відгукнутися” багатьма проблемами і навіть призвести до безпліддя. Тому сучасна молодь повинна пам’ятати про культуру статевого життя, про методи захисту, про відповідальність. Докладно про контрацепцію і не тільки читайте у розмові з доктором медичних наук, професором, заступником директора Інституту педіатрії, акушерства і гінекології Академії медичних наук України Татарчук Тетяною Феофанівною.

Поясніть доступно для молоді, що ж таке контрацепція?

Кажучи коротко, контрацепція – це запобігання вагітності. Якщо говорити більш доступно, то йдеться власне про застосування різноманітних методів, які запобігають настанню вагітності. В буквальному перекладі слово „контрацепція” трактується як „проти запліднення”.

Якщо подивитися на це питання з іншої точки зору, то саме контрацепція є одним із найдієвіших способів профілактики абортів. Як це буває в житті: коли молода жінка не сприймає свою вагітність, не налаштована на неї, ще не готова до появи в її житті дитини, вона наважується на таку серйозну операцію як аборт. А це є і психологічною травмою, і фізичною. Отож, контрацепція – це метод, який дає можливість молодим жінкам не тільки запобігти небажаній вагітності, а й мати свідомий вибір, свідоме ставлення до того, коли народжувати, в якому віці, в якому статусі.

Чи справді контрацепція – метод запобігання вагітності, який притаманний тільки сучасному суспільству?

В сучасному суспільстві жінка йде на рівні з чоловіком у соціальній сфері, виробничій. Вона хоче отримати освіту, прагне зробити кар’єру, довести до кінця якісь свої справи (чи то дисертація, чи то проект), і в таких випадках настання незапланованої вагітності примушує її змінювати плани. А тому, зрозуміло, що жінка повинна обирати певні методи контрацепції, аби запобігти вагітності.

Які контрацептиви підходять для молодих дівчат, які ще не народжували, у яких нерегулярні місячні, немає постійних партнерів?

Для молодої людини, у якої немає постійного партнера, однозначно підходять тільки бар’єрні методи (презервативи – авт.) контрацепції, оскільки це не лише захист від небажаної вагітності, а й, перш за все, запобігання статевим інфекціям. Якщо ж ідеться про юних дівчат, то нормальний гормональний гомеостат у жінки формується у віці до 22 років, тобто, в цей період у неї встановлюється адекватний місцевий імунітет. В організмі все дуже добре продумано, і він має системи захисту від інфекцій (якщо жінка зустрілася з інфікованим чоловіком, то в більшості випадків вона не захворіє, якщо у неї хороший місцевий імунітет). Отож, у жінки саме до 22 років формується повноцінний двофазний цикл, що забезпечує нормальний місцевий імунітет. Стародавні римляни з цього приводу казали: дівчина, яка залишається незайманою до 22 років, отримує заступництво богині Венери. І сьогодні з’явилося дуже багато наукових підтверджень цій тезі, якій уже багато тисяч років.

Не секрет, що молодь має ранні статеві стосунки, але їх небезпека полягає не лише в настанні небажаної вагітності, а ще й у зараженні різноманітними інфекціями. Це і вірус папілом (якщо дівчина розпочне статеві стосунки у 15 років, то вже у 25 може мати рак шийки матки), це й інфекції, які ведуть до дуже серйозних запальних процесів. В даному випадку йдеться про хламідійні, уреоплазменні інфекції, які є однією з причин, що призводять до ранніх міом матки, раннього ендометріозу.

Тому наголошую, для молоді на першому місці – саме бар’єрні методи контрацепції. Якщо ж є постійний партнер, молоді люди перебувають у шлюбі і пара пройшла обстеження у лікаря, то можна переходити на будь-які інші методи захисту. Найбільш вивченими на сьогодні є гормональні контрацептиви, а тому фахівець може найбільш об’єктивно підібрати їх для кожної вікової групи. Проведено багато різноманітних досліджень про те, як той чи інший контрацептив впливатиме на організм певної жінки, на її судинну та нервову систему, печінку, відтак, клінічно обстеживши жінку, лікар підбере відповідний саме для неї контрацептив.

Це означає, що самостійно обирати гормональні методи захисту не можна?

На початковому етапі потрібне консультування. Вже згодом жінка може відвідувати лікаря хоча б раз на рік. А спочатку потрібно просто прийди до фахівця і порадитися, що краще обрати.

Чи існує 100-відсотковий метод захисту від незапланованої вагітності?

Сучасні контрацептиви дають 99,9 відсотків захисту, однак за умови відповідного застосування.

Як поширювати достовірну інформацію про контрацепцію серед молоді?

Ми всі знаємо, що шкідливо курити, але куримо, знаємо, що алкоголь шкідливий, але випиваємо. Дошлюбні статеві стосунки – ознака нашого часу, вони не завжди передбачають народження дитини. Тому ми повинні сприймати контрацепцію як один із виходів, причому безпечних виходів, з обставин сьогодення. Але ставлення до гормональних контрацептивів неоднозначне. Чому й говоримо про консультування, адже справді методом „проб і помилок” самостійно можна обрати не той препарат, не ту дозу, не в тому режимі. У нас є багато лікарів, які грамотно можуть допомогти, проте молодь не завжди звертається до них. І вважаю, що саме суспільна думка не готова до цього. Але такі ось бесіди, інтерв’ю покликані донести достовірну інформацію до молоді. Якщо так склалося, що дівчина починає статеве життя і не планує вагітність, проте має одного партнера й хоче обрати гормональний контрацептив, то може це зробити. Але вона повинна прийти до лікаря. Крім того, дівчина має бути впевнена, що партнер – здоровий. Юнаки, чоловіки не люблять обстежуватися, і тут також варто говорити про порядність, відповідальність чоловіка. До слова, проблеми чоловічих статевих інфекцій у ранньому молодому віці можуть обернутися у дорослому віці простатитами, проблемами з потенцією, безпліддям. Сьогодні чоловіче безпліддя йде на рівні з жіночим і навіть виходить на перше місце. У чоловіків гормональний гомеостат, імунітет остаточно формується до 25 років, а тому про інфекції повинні пам’ятати і берегтися не лише жінки, а й чоловіки. Має бути культура статевого життя, така ж сама, як і культура їсти, вмиватися тощо.

А які протипоказання для використання контрацептивів?

Для бар’єрних контрацептивів протипоказань взагалі немає, внутрішньоматкова контрацепція – це не для молоді, а от гормональна – протипоказана при захворюваннях печінки, варикозному розширенні вен, варто бути обережним і курцям. Загалом, протипоказань в останньому випадку більше для людей дорослого віку, а для молоді найважливіший момент – постійний партнер. І якщо його немає, то підходять тільки бар’єрні методи захисту.

До речі, коли йдеться про гормональну контрацепцію, то її треба використовувати тоді, коли вона потрібна. Трапляється, що дівчата застосовують її для лікування вугрової хвороби, і, навіть не маючи постійного партнера, приймають гормональні контрацептиви, щоб шкіра обличчя стала кращою! В даному випадку просто треба знайти причину появи вугрів, звернувшись до відповідного фахівця.

Чи підходить для молоді природній метод контрацепції?

Цей метод дуже хороший, але при цьому в жінки мусить бути регулярний цикл, один партнер і відповідальне ставлення: не кожна дівчина у сучасному ритмі життя прискіпливо приглядатиметься до змін у своєму організмі, – за парами, роботою, вечірками забуде порахувати, записати… Але природній метод контрацепції справді найбезпечніший і не затратний.

Хто з двох партнерів повинен нести більшу відповідальність, хлопець чи дівчина?

В Євангелії написано: Ісаак породив Якова, Яков породив Авраама і так далі. Про жінку там і не згадується, тобто відповідальний за рід чоловік, отже, він несе більшу відповідальність. Але це моє особисте бачення, можливо, тому що я мати двох синів. І хоч основний тягар відповідальності потім лягає саме на плечі жінки, мені здається, що більшу моральну, етичну відповідальність повинен нести саме чоловік. Треба виховувати у хлопчиків свідоме ставлення до жінки не просто як до матері його майбутніх дітей, адже стосунки можуть і не скластися, і саме йому вона дітей не народить, але ж комусь народить! Тому до неї треба ставитися просто як до матері, оберігати її, як свою маму. Чи завдав би хтось мимовільної шкоди своїй мамі? Ось саме з такої позиції я виховувала своїх дітей.

Звичайно, і дівчина, жінка повинна берегти своє здоров’я, думати про майбутнє. Сьогодні в колах освіченої, інтелектуальної, мислячої молоді стає дуже модним зважати не лише на інтимні стосунки, а, перш за все, на почуття. І дівчата дуже довго зберігають незайманість, пишаються цим, а юнаки поважають їхній вибір. Це добре, правильно.

З наукової точки зору, є три фази формування стосунків між чоловіком і жінкою: платонічне лібідо, коли молоді люди разом дивляться фільми, читають книжки, прогулюються містом і цього цілком достатньо. Далі формується еротичне лібідо, коли хочеться взяти за руку, притулитися, обійняти. І аж тоді йдеться про сексуальне лібідо. Коли людина проходить всі три етапи, то у неї формується правильний алгоритм інтимних стосунків. І якщо у пари виникає проблема в інтимних відносинах, тоді це не переростає у трагедію, жінка не шукає іншого чоловіка, а чоловік іншу жінку. У них проблеми лише в сексуальній сфері, але ж залишаються ще дві складові їхніх взаємин! А якщо у 15-річної дівчини перше знайомство одразу закінчується сексом, то в дорослому віці вона вже не знатиме, що таке справжні стосунки, адже не пройшла тих дві попередні фази. Вона не прочитала в юному віці історію Ромео і Джульєтти, Онєгіна і Тетяни, а читає ці книги дорослою, причому, з іншими емоціями, оскільки фінал вже бачила! Тому хочеться повернути красу стосункам, аби не було небажаних вагітностей, не було інфекцій.

Тобто, ви вважаєте, що в наш час присутній аспект недовиховання сучасної молоді?

Так! Чоловіки нарікають на жінок, а жінки на чоловіків. „Де взяти сьогодні нормальну жінку?” – чути від багатьох представників сильної статі. А вона перед тобою: полюби її такою, якою вона є, і сотвори з неї Богиню. А дівчина не повинна чекати принца на білому коні, який прийде і весь світ покладе до ніг, а розуміти: чоловік – це така сама людина, зі своїми радощами і печалями, вразливістю. І таке усвідомлення варто виховувати з дитинства. Принаймні, я так вважаю, адже для мене, перш за все, – моя родина. І найбільший комплімент, який я отримала у своєму житті, злетів з уст мої синів: „Мамо, ти така класна мама!”

Що б ви порадили дівчатам як майбутнім матерям, аби зберегти репродуктивне здоров’я?

Кажуть, що справжня жінка повинна їсти, як пташка, поводити себе, як мишка, і бути спокійною, як лев. І в цьому є доля істини, бо мусить існувати правильна психологічна гігієна, бажано уникати стресових реакцій. Натомість, має бути мудре ставлення до життя, до спілкування з молодими людьми, до бачення себе в цьому світі. Звичайно, здоровий та правильний спосіб життя, раціональне харчування. Молоді хочеться „повідриватися” в нічному клубі, це нормально, але не потрібно перевтомлювати організм. Треба забезпечити себе максимальною кількістю позитивних емоцій. Не менш важлива й вага тіла: надмірна – погано, недостатня – погано, постійні її коливання – теж не дуже добре, адже це все шкодить гормональній системі, особливо тоді, коли остання тільки встановлюється.

Для репродуктивного здоров’я важлива й профілактика статевих інфекцій, адже ніщо не буває „просто так”. Перелік складових здорового способу життя не такий вже й великий, і якщо виконувати усі настанови, то матимемо здорову націю. Дякуємо за розмову!

Журнал «Тобі»

В номері: