Tobi потрібно це знати
RSS

Дні Науки в Києво-Могилянській академії: наука робиться в університетах

admin | 22 січня, 2010 р.


25-29 січня у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» проходять традиційні Дні науки, які підбивають річні підсумки наукової роботи всієї академічної спільноти одного з кращих університетів країни та дають поштовх майбутнім науковим дослідженням. Дні науки в Могилянці — це щорічний форум інтелектуальної думки, що має не лише внутрішньоуніверситетське, а загальноукраїнське значення. Саме тому важливо, щоб дослідницькі здобутки мали широкий розголос. Наука невіддільна від життя, оскільки має сприяти його безпосередньому покращенню. Майбутнє успішної європейської країни ґрунтується передовсім на результатах наукового розвитку.

Маючи на меті входження до числа 500 кращих університетів світу, Києво-Могилянська академія оголосила своїм найважливішим пріоритетом активізацію і поглиблення наукових досліджень, оскільки в усьому світі «наука робиться в університетах» і тісно пов’язана з навчальним процесом та вимогами сучасного ринку. В Могилянці впевнені, що класичний університет високого рівня – це передовсім потужний науковий центр, який реалізовує свою освітню місію у поєднанні з науковими дослідженнями, продукуючи нові знання.

Тижнева програма Днів науки охоплює практично весь спектр наукових напрямів, що розвиваються в НаУКМА. Традиційний загальноуніверситетський форум присвячено розвитку системи вищої освіти в Україні. Цього разу це буде обговорення проблеми «Імплементація структурованих докторських програм (Ph.D) у вітчизняну освітню систему» (28 січня). Важлива подія в науково-освітньому житті університету – науково-практичний семінар «Інформаційні ресурси для науки на освіти» (27 січня).

На завершення Днів науки кращим науковцям будуть оголошені імена лауреатів Премії Петра Могили – найвищої відзнаки НаУКМА, яка присуджується за опубліковані вагомі наукові дослідження, що утверджують високий авторитет університетської науки на міжнародному рівні.

2009 року в НаУКМА почали працювати три нові науково-дослідні центри (загалом в університеті наукові дослідження здійснюються на 29 кафедрах, у 31 науково-дослідному центрі; формуються і розвиваються 13 наукових шкіл). До наукової роботи залучені викладачі, науковці, студенти й аспіранти НаУКМА. Близько 20% науково-педагогічних працівників складають професори, майже половина – кандидати наук.

29 липня 2009 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №799, якою Національнму університету «Києво-Могилянська академія» надано статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. Статус дослідницького університету ставить перед усією могилянською громадою амбітне завдання перетворення НаУКМА на потужний, знаний у всьому світі, науковий центр, у якому відбуватиметься неперервний процес наукового пошуку, наукових перемог і досягнень, процес творчого спілкування та передачі знань, досвіду і вмінь молодому талановитому поколінню дослідників.


Програма Днів науки — на сайті НаУКМА: www.ukma.kiev.ua
Прес-центр НаУКМА

Журнал «Тобі»

В номері: