Tobi потрібно це знати
RSS

Незакінчений роман Володимира Набокова

admin | 19 листопада, 2009 р.

Довгоочікуваний роман відомого російського письменника Володимира Набокова, довкола видання якого було багато суперечок, нарешті у книгарнях.

У своєму заповіті митець просив спалити рукопис останнього роману. Однак, як припускають, не лише сама публікація його останнього твору “Лаура і її оригінал”, а власне його зміст може спричинити ще більші дебати.

Попри те, що Набокова вважають російським письменником, він став відомим завдяки своїм творам написаним англійською. Його найбільш контроверсійний роман “Лоліта”, який вийшов у світ у 1955 році, швидко облетівши весь світ, став бестселером. Однак, його останній роман “Лаура і її оригінал”, залишився недописаним.

Набоков помер у 1977, залишивши по собі нотатки і картки, на яких він, як правило, записував свої ідеї. Помираючи, письменник просив свою дружину Віру спалити рукопис. Вона цього не зробила і довго вагалася – видавати його, чи ні.

Після смерті Віри Набокової у 1991 році доля незакінченого роману перейшла до рук сина Набокова – Дмитра, який був редактором і перекладачем творів батька. Перед Дмитром, як він каже, постала дилема: “відмовити світові в останній роботі батька”, чи таки видати її.

“Лаура і її оригінал” складається з факсімілє 138 карток із авторським текстом. Їх можна вирізати і розкласти так, як заманеться, адже саме так робив сам Набоков. Критики вважають, що незакінчена книга Владіміра Набокова має скоріше історичне, а не літературне значення. Витяги з неї вже були оприлюднені в американській і британській пресі, зокрема в журналі Playboy, до якого дописував Владімір Набоков, а також у журналі Sunday Times.

Дивись тут: http://life.pravda.com.ua/surprising/4b03e2c647222/

Журнал «Тобі»

В номері: