Tobi потрібно це знати
RSS

«Оскар»-2010: світ без кохання

admin | 16 березня, 2010 р.

«Оскари» роздано, переможці відомі. Вперше в історії безумовним тріумфатором стала режисер-жінка — Кетрін Бігелоу — з воєнною драмою «Повелитель бурі» (The Hurt Locker). Загалом цей фільм здобув 6 нагород у номінаціях «найкращий фільм», «найкращий режисер», а також за монтаж, монтаж звуку, роботу звукооператора та оригінальний сценарій.

Рекордсмену касових зборів — «Аватару» Джеймса Кемерона — дісталися лише другорядні призи: «найкраща робота художника-постановника», «найкраща операторська робота» та «найкращі спецефекти».

Безумовно, протистояння «Повелителя» і «Аватара» складало головну інтригу цьогорічних «оскарівських» перегонів. Обидва фільми було висунуто у дев’яти номінаціях; малобюджетна драма змагалася з перенасиченим спецефектами коштовним блокбастером; є навіть особистий момент — Бігелоу і Кемерон у 1989—1991 роках були подружжям. Розв’язка видалася ефектною, хоча й багато в чому передбачуваною.

Засмучені шанувальники Кемеронового бойовика почнуть зараз шукати змову в стінах Кіноакадемії; декому навіть здасться (чого на світі не буває!), що Бігелоу відзначили спеціально напередодні 8 березня, можуть прозвучати й інші, не менш химерні пояснення. Але тут, все ж, працює логіка художньої якості — що з «Оскаром», мушу визнати, трапляється не завжди. Бігелоу перевершила саму себе, створивши по-справжньому трагічний, вражаючий твір, і всі нагороди тут заслужені. У The Hurt Locker мінімалістична і водночас щільна, жорстка режисура, сповнений гострих драматичних колізій сценарій, а звукова доріжка, сплетена з музики, шумів пустелі й міста, гуркоту вибухів, є окремим витвором мистецтва. Є також важлива світоглядна різниця. «Аватар» показує війну так, як у багатьох фантастичних картинах до того. Бігелоу воліє розказати не про пафос чи азарт бою (хай навіть скільки завгодно справедливого), а про людей на справжній війні, котра, передусім, є невдячною, втомливою і страшною роботою. Тож дуже слушно, в дусі фільму, прозвучали слова режисерки, котра присвятила нагороду всім, хто «щодня ризикує життям у військах» і додала побажання: «Хай вони повернуться додому цілими і неушкодженими».

Давно помічено, що вже на стадії оголошення номінантів, не кажучи про лауреатів, «Оскар» відображає певні пануючі настрої і в суспільстві, і в кіномистецтві. Не дивно, що у фаворити вийшли воєнні фільми: лише на одну номінацію від «Аватару» і «Повелителя бурі» відстали «Безславні покидьки» Квентіна Тарантіно (цілком прогнозована статуетка Крістофу Вальцу в категорії «краща чоловіча роль другого плану»); якщо додати ще й чотири номінації «Дев’ятого округу» (режисер Ніл Бломкамп), де теж розгортається конфлікт між землянами і прибульцями (причому, як і в «Аватарі», саме інопланетяни є жертвами), то загальна ситуація окреслюється доволі чітко.

Ба більше, Америка не просто втомилася воювати: вона намагається ще й зважати на бідних, покинутих, знедолених. Інтрига, що розгорталася паралельно двобою режисерів — хто отримає «Оскарів» за кращі жіночі ролі. Найбільшу увагу — саме через соціальне забарвлення — тут привертали «Невидимий бік» із Сандрою Баллок та «Скарб» (в інтернеті має назву «Тужся», оригінальна назва — «Precious», режисер Лі Деніелс) з 27-річною дебютанткою Геббі Сідібі. Якщо перша стрічка — це, скоріше, чергова голівудська казка про Попелюшку (злиденного чорношкірого хлопця підіймає з бруду багата біла фея, звичайно, зіграна Баллок), то фільм Деніелса — це воістину жорстока правда про життя у Гарлемському гетто, і варто зазначити, що всі, особливо жіночі ролі у цій важкій стрічці зіграні блискуче. Тож перед академіками постала дилемма дещо ідеологічно забарвлена: підтримати «Невидимий бік» з його консервативним посланням про суспільство рівних можливостей, в якому, однак, все одно важливо знайти заможного покровителя, чи дійсно неприкрашений образ реальності, де кожний сам за себе, і допомогти можуть лише рівні тобі. Журі пішло на компроміс: за кращу головну роль відзначили Баллок, а «Тужся» отримав «Оскарів» за жіночу роль другого плану (Монік, відома з комедійних телешоу, вражаюче зіграла безсердечну матір) і за кращий адаптований сценарій (Джеффрі Флетчер за романом Сапфір).

Якщо казати про найбільш контроверсійну для нас, європейців, категорію — «кращий іноземний фільм» — то тут, на жаль, узяв гору більш давній звичай Кіноакадемії, котра воліє не відзначати фільми, що вже здобули значущі нагороди у Старому Світі. Номінувалися непересічні за виконанням і цілком актуальні за змістом картини: сумовита поема про жертв диктатури «Молоко смутку» (Перу), соціальна драма «Пророк» (Франція), талановите дослідження коренів насильства і фашизму «Біла стрічка» (Німеччина), зрештою ізраїльсько-німецький «Аджамі» про конфлікт на Близькому Сході. Однак у них вже були: «Золотий ведмідь» цьогорічного Берлінале («Молоко смутку»), Гран-прі («Пророк») і «Золота гілка» минулорічного Каннського фестивалю («Біла стрічка»), спеціальна згадка у конкурсі кращих дебютантів «Золота камера» у тих таки Каннах («Аджамі»). Тож приз дістався аргентинській мелодрамі «Таємниця її очей».

Підсумовуючи, можна сказати, що нинішній «Оскар» — про світ без кохання. Війни, бідність, надрив соціальний і психологічний — ось теми для мистецького дослідження, на думку Кіноакадемії. І частка істини в цьому є.

СПИСОК ЛАУРЕАТIВ

Найкращий фільм, найкращий монтаж звуку, найкращий звук, найкращий монтаж:«Повелитель бурі».

Найкраща режисура: Кетрін Бігелоу «Повелитель бурі»

Найкраща чоловіча роль: Джефф Бріджес у фільмі «Божевільне серце» (Crazy Heart)

Найкраща жіноча роль: Сандра Баллок у фільмі «Невидимий бік» (The Blind Side).

Найкраща чоловіча роль другого плану: Крістофер Вальц у фільмі «Безславні покидьки».

Найкраща жіноча роль другого плану: Монік у фільмі «Скарб» (Precious).

Найкращий іноземний фільм: «Таємниця її очей» — режисер Хуан Хосе Кампанелла, Аргентина.

Найкращий повнометражний мультфільм: «Вперед і вгору» (Up) — Піт Доктер і Боб Пітерсон.

Найкраща робота художника-постановщика, найкраща операторська робота, найкращі спецефекти: «Аватар».

Найкращий дизайн костюмів: «Молода Вікторія» (The Young Victoria).

Найкращий документальний повнометражний фільм — «Бухта» (The Cove).

Найкращий документальний короткометражний фільм: «Музика Пруденса» (Music by Prudence).

Найкращий грим — «Зірковий шлях» (Star Trek).

Найкраща музика до фільму: «Вперед і вгору»

Найкраща пісня до фільму: The Weary Kind (з фільму «Божевільне серце»).

Найкращий короткометражний мультфільм: «Логорама» (Logorama).

Найкращий короткометражний фільм: «Нові жильці» (The New Tenants).

Найкращий сценарій за літературним твором: «Скарб» (Precious) Джеффрі Флетчер.

Найкращий оригінальний сценарій: «Повелитель бурі», Марк Боул.

http://sumno.com/article/oskar-2010-svit-bez-kohannya/

Журнал «Тобі»

В номері: