Tobi потрібно це знати
RSS

«Время и Стекло»: «Свою пісню потрібно відчути»

admin | 12 квітня, 2018 р.

vremyaisteklo_00Лише справжні речі приносять успіх. Вони творять твій особливий, неповторний стиль, привертають чималу аудиторію до того, що робиш. У цьому твердо переконані учасники популярного нині гурту «Время и Стекло», адже саме так постійно відбувається в їхньому житті. І саме така пісня, створена всією командою – «Имя 505», – тепер на вустах у дорослих та малих не лише в Україні. З неї гурт розпочав свій новий успішний шлях, і зараз життя Наді Дорофєєвої та Позитива перетворилося на справжній концертно-проектний марафон, де відпочинку й особистим справам, здається, немає місця. Окрім концертів, зйомок кліпів, участі в рекламних компаніях, співаки стали ведучими дитячого талант-шоу «Голос. Діти – 4», а Надя Дорофєєва розкрила свій неймовірний танцювальний талант у телепроекті «Танці з зірками». В цьому шаленому графіку знайшлося місце і для нашого інтерв’ю з кумирами поп-жанру.

Зараз у вас дуже щільний графік: триває всеукраїнський тур «На Стиле», ви берете участь у декількох телевізійних проектах, а ще готуєтеся до великого київського концерту «На Бис», який відбудеться 3 листопада в Stereo Plaza. Як вдається все встигати?

Надя: «Я також часто задаю собі це запитання (сміється). Але брак часу – чудовий мотиватор для введення в життя планування! Особливо я це відчула зараз, коли багато концертів і переїздів в турі, потрібно знімати нові проекти для Maybelline Ukraine та постійно готувати номери до недільних ефірів «Танців з зірками». Вважаю, що головне – щиро любити все, що робиш, і мати натхнення!»

vremyaisteklo_03Позитив: «Так, а ще потрібно готувати новий музичний матеріал і тішити свіжими відеороботами. Хоч я і не люблю всілякі рамки та дедлайни, намагаюсь вносити всі графіки в свій записник… А потім забувати про це (сміється). Дякуючи нашій команді, вдається все встигати!»

Цєї осені ви навіть встигли випустити новий трек «Тролль» і зняти на нього клiп?

Позитив: «Тролль» – це наш музичний експеримент про відносини людей у сучасному світі. Нам із Потапом вдалося створити цифрову «мантру», яка є ультраактуальною».
Надя: «Я закохана в цю пісню – вона зовсім інша, але дуже крута! І кліп – сучасний та трендовий. По-іншому бути не може, коли за справу береться Tanu Muino – режисер, який зняв найгучніші відеошедеври останнього часу».

Як так склалося, що музика стала головною справою вашого життя?

Позитив: «Я з дитинства відчував, що моє життя буде пов’язане з творчістю. Навчаючись у дитячій академії мистецтв, розвивався в різних напрямках: акторській майстерності,  танці, вокалі… Сцена і музика притягували мене завжди – з кожним роком все більше і більше. А потім на моєму шляху з’явився Потап, і з 11 років стартувала моя професійна кар’єра. Зараз для мене музика – це життя!»

Надя: «All you need is love and music» – в цьому сенс мого життя, я навіть зробила тату з цим висловлюванням. В мене також все почалося з дитинства. Коли була маленькою дівчинкою, батьки почали водити мене в різні гуртки. Якийсь час танці і вокал йшли в моєму житті пліч-о-пліч, ми навіть замислювалися про кар’єру танцівниці. Але спів все ж таки переміг! Після першого місця на одному з наймасштабніших вокальних конкурсів країни ми з мамою вже були впевнені, в якому напрямку рухатися далі».

Виглядає так, що вам легко дається те, чим ви займаєтеся: музика, прикольні тексти, танці, образи, стиль. Яких зусиль це насправді коштує? І що тут головне: талант, наполегливість, відчуття потреб і настроїв часу?

Надя: «Все тільки на перший погляд легко! Особливість професії «артист» в тому, що в будь-якій ситуації, в будь-якому стані і настрої потрібно залишатися артистом – створювати свято, дарувати легкість і любов. У першу чергу, це величезна щоденна праця. А ще – справжня захопленість тим, що ти робиш».

Позитив: «Зусиль коштують нескінченні переїзди і перельоти. Музика і творчість, навпаки, заряджають мене. Заряд енергії, який отримую від залу під час концерту, дуже допомагає зберігати почуття легкості всередині».

vremyaisteklo_02Хто бере на себе «відповідальність» у тому, чи включати той чи інший твір до репертуару. Як ви взагалі шукаєте «свою» пісню? Як вгадати те, що «вистрілить»?

Позитив: «Мені здається, немає формули стовідсоткового хіта. «Свою» пісню потрібно відчути!»

Надя: «Так, як це і сталося з «Имя 505», – попри всі суперечки, ми всі тоді відчули, що це те саме, що ми шукали в собі стільки років!»

Позитив: «Всі рішення ми завжди приймаємо разом, і разом несемо відповідальність».

Ви сперечаєтеся в творчих питаннях: коли пишете пісні, на знімальному майданчику?

Надя: «Всі артисти – дуже емоційні і вразливі люди. І наш гурт – не виняток! Але за стільки років ми з Позитивом стали однією командою і набули професійного досвіду. Звичайно, бувають суперечки, але, врешті-решт, ми завжди знаходимо спільне рішення».

Позитив: «Спочатку в нас були суперечки не з приводу творчості, а більше з побутових  моментів. Надя – справжня відмінниця, яка завжди все тримає під контролем. А я – бешкетник, який звик до чоловічих колективів. Тому нам довелося знаходити підходи одне до одного. І за сім років це таки вдалося».

Наскільки є важливою щирість у творчості? Бути самими собою: як цей принцип відобразився на вашому житті: творчому і особистому? Тепер ви відчуваєте, що можете не підлаштовуватися «під формат» і бути такими, якими є?

Позитив: «Ми просто відчули, що формати та рамки обмежують творчість і розвиток. Як тільки дозволили собі бути самими собою, зробили божевільний крок вперед!»

Надя: «Слухача і глядача неможливо обдурити! Тільки коли ти і твоя творчість щирі, ти отримуєш у відповідь таку ж щиру народну любов і визнання. Буває страшно відкритися, але варто спробувати!»

Коли плануєте випустити новий альбом?

Позитив: «На початку нашого туру «На Стиле» вийшов альбом «Обратный отсчет». Він особливий, тому що в ньому зібрані ключові хіти історії «Время и Стекло». На жаль, зараз такий графік, що ми просто не встигаємо працювати в студії над новими піснями, але в нас вже є декілька синглів, які  увійдуть до майбутнього альбому. Це буде черговий виклик самим собі!»

У вас вже виробився певний емоційний захист на критику? Як сприймаєте, диференціюєте її?

Надя: «Я дуже уважно ставлюся до адекватної критики! Але з розвитком Інтернету в сучасному світі склалася така ситуація, що кожен може публічно висловлювати свою думку, навіть якщо вона ображає або принижує іншого. Ми завжди прислухаємося до думок своїх шанувальників, адже часом вони можуть дати орієнтири для подальшого руху, мотивують і надихають. При цьому важливо диференціювати конструктив від звичайного негативу».

«Время и Стекло» запросили стати суддями в цьогорічному телевізійному музичному шоу «Голос. Діти – 4». Навіть створили для вас нестандартне подвійне крісло. Які найяскравіші враження від проекту? Чим здивували юні таланти? Чим подобається участь в проекті такого формату?

vremyaisteklo_04Позитив: «Дуже круто бути частиною такого проекту! Я навіть не міг уявити, що в Україні стільки талановитих дітей, і не здогадувався, наскільки важко обирати майбутніх учасників тільки за їхнім голосом і комусь відмовляти. Нам дуже пощастило бути свідками народження музичного майбутнього країни».

Надя: «Це так відповідально, але цікаво і хвилююче. На етапі сліпих прослуховувань ми встигли надихнутися, посумувати і навіть посперечатися. Дуже непросто брати на себе відповідальність за майбутнє дитини, важливо знайти підхід до кожного і розкрити його сильні сторони. Це справжня місія, але ми в захопленні від цього проекту!»

Як ви даєте собі раду з почуттями, коли відмовляєте маленькому учаснику шоу? Як впливають на вас дитячі сльози?

Надя: «Я сама плакала декілька разів! Я досить відкрита і щира людина, тому мені буває складно приховати свої справжні емоції. Разом із тим, розумію, що малюкові на сцені потрібна наша підтримка, і ми не можемо дозволити собі розгубитися!»

Позитив: «Навіть не уявляв, що можу бути таким вразливим (сміється)! Для мене цей проект – величезний досвід».

Потап розкрив вам якісь особливі «секрети» роботи в шоу «Голос. Діти»? Ви радитеся з ним з творчих питань у цьому проекті?

Позитив: «Потап – наставник зі стажем, і він ділився з нами досвідом попередніх сезонів ще до того, як стало відомо, що ми будемо брати участь у проекті. Окрім того, що він – продюсер «Время и Стекло», він – наш друг і вчитель, тому ми завжди прислухаємося до його порад, але творчі рішення вже таки приймаємо самостійно».

Надя: «Потап дуже радів і пишався з того, що в цьому сезоні саме нас запросили стати тренерами, і дав головну пораду – бути справжніми, чесними і відкритими».

Ви обоє з дитинства на сцені і пам’ятаєте свої дитячі відчуття в ці моменти. Ваш дитячий сценічний досвід допомагає зараз в «Голосі» розуміти стан і настрій дітей?

Надя: «Безумовно! В дитинстві я неодноразово брала участь у різних конкурсах і пам’ятаю, що це справжнє випробовування. І в моменти перемоги, і у випадках програшу, дуже важлива підтримка, – нам, як тренерам, потрібно знайти слова, які допоможуть дитині йти далі, не розчаруватися в музиці і великій сцені».

Позитив: «Згоден, потрібно менше детальних розборів того, що було не так, важливо зарядити дитину, вселити надію на те, що все вийде, незалежно від того, обернулися судді чи ні. У всіх різні мотиви приходу на кастинг, але всі хвилюються. Навіть не уявляю, як би я почував себе, співаючи для обернутих спиною крісел. Кожен із учасників – мій герой!»

Є дитячі мрії, які не здійснилися у вас, Позитив?

Позитив: «Знаєте, я і зараз відчуваю себе дитиною, у якої попереду цілий світ можливостей і відкриттів. Мої мрії різних масштабів, але вірю усім серцем, що вони здійсняться, а тоді я зможу ними поділитися».

Зараз триває телепроект “Танці з зірками”, де ви, Надя, дивуєте своїм танцювальним талантом. В якій мірі танці вас надихають? Що дає вам участь у цьому шоу

vremyaisteklo_05Надя: «Танці – моє захоплення з дитинства! Тому проект «Танці з зірками» дає можливість реалізувати дитячі мрії, творчо розвиватися. Хореографія – обов’язкова частина виступів гурту «Время и Стекло», в нас навіть є танцювальні «фішки», пам’ятаєте рух ніжкою з «Навернопотомучто»? (посміхається). Але це далеко не той рівень, якого очікують від учасників танцювального шоу».

У чому найбільше допомагає ваш партнер по паркету – Євген Кот? Які моменти є найважчими на проекті?

Надя: «Бракує часу на тренування – це найважчий момент! У «Время и Стекло» зараз дуже щільний графік, не рахуючи того, скільки концертів та заходів довелося скасувати заради участі в проекті. Тому на підготовку нового номера залишається два дні і на тренуваннях доводиться викладатися на повну – до болю і сліз!

Моя травма – тріщина меніска – неабиякий ризик, який супроводжується болем і страшними уколами. Але, незважаючи на втому та травмування, ми намагаємося бути продуктивними і не забувати жартувати та посмiхатися.

Мені пощастило з партнером: Євген – дуже надійний і професійний танцівник, йому під силу будь-який стиль!»

Якою є атмосфера на цьому шоу: між учасниками, у ставленні жюрі?

Надя: «Безумовно, конкуренція присутня, але атмосфера на проекті дужа тепла! Ми здружилися і хвилюємось одне за одного, з кожним ефіром стає все складніше розставатися з парами. Проект вже на такому етапі, коли всі трохи втомилися і підтримка дуже важлива. Коментарі жюрі теж допомагають не розслаблятися – щотижня під час роботи над новим номером ми враховуємо їхні зауваження».

Ви – справжні кумири сучасної молоді. Яку відповідальність накладає така роль? Яку межу ви не дозволите собі перейти?

Надя: «На наші концерти приходять люди різного віку – багато дітей з батьками, молодь, старші. І всі відриваються, танцюють і співають, – ніхто не стоїть на місці! На сцені ми відчуваємо щиру любов, а після концерту гримерка потопає в квітах і подарунках, – це дуже цінно! Тому що ми завжди намагаємося нести позитив і дарувати посмішки. Хочеться приділяти максимум уваги прихильникам після виступу, але зараз такий щільний графік туру, що організаторам доводиться скорочувати час на зустріч з глядачами».

Позитив: «Так, тому завжди важливо пам’ятати про те, що потрібно дати кожному, хто прийшов на наш концерт, емоції, на які він очікує! І отримати божевільний заряд енергії у відповідь».

Ви обоє одружені. При такій творчій професії з достатньо щільним графіком роботи на сім’ю залишається не надто багато часу. Наскільки при вашому способі життя є важливою довіра в особистих стосунках? Що взагалі, на вашу думку, є головним у побудові стосунків.

Надя: «Любов і почуття гумору (сміється)!»

Позитив: «…І стовідсоткова довіра, коли стає можливим розуміти одне одного без слів».

Журнал «Тобі»

В номері: