Tobi потрібно це знати
RSS

Гарний смак – найбездоганніша прикраса жінки

Катерина Вергун | 26 травня, 2010 р.

stul2Мода, стиль, імідж

Блукаючи сторінками популярних глянцевих видань чи всесвітньою павутиною, ти неодноразово натрапляла на ці слова. Та й з твоїх вуст частенько злітало “Ти така модна”, або “Стильно і сильно”, чи щось на кшталт “Треба попрацювати над іміджем”. Але чи задумувалась ти, що ж означають ці слова і яка між ними різниця? Поняття “мода” сягає своїм корінням латинського “modus”, що перекладається як “манера”. А до нас це слово потрапило з французької. Славнозвісне “mode” означало не що інше, як “те, що в міру й скромно”. У наш час, звичайно, це слово набуло зовсім іншого значення. Бути модним, означає бути сучасним, стежити за останніми новинками в усіх сферах життя, одягатися згідно тенденцій, запропонованих уславленими кутюр’є, й при цьому, можливо, іноді навіть і забувати про власні смаки та вподобання!
На початку дев’яностих років ХХ століття в нашу свідомість увірвалося ще одне прогресивне слово – “імідж”. У перекладі як з французької, так і з англійської – “образ, картинка, зображення”. Імідж – це й направду зображення, картинка, оболонка. Але в контексті тієї чи іншої людини це поняття демонструє її статус, приналежність до певного кола суспільства, допомагає оточуючим скласти про неї певну думку. Кажучи простіше, імідж – це твоя репутація, або ж це ти, але очима інших людей.
Слову “стиль” ми теж завдячуємо невгамовним французам і розуміємо під ним поняття “манера, лінія поведінки, образ життя”. Простіше, стиль – це відображення твоєї індивідуальності, твого “Я”. Вважається, що стильність полягає у вмінні бути собою, підкреслювати власні неповторні риси і при цьому не грати якусь роль й не копіювати когось.
Глянь у дзеркало й уважно роздивися лінії свого обличчя, зверни увагу на тон шкіри, колір очей, волосся. А тепер спробуй підібрати для себе, скажімо, прикраси так, щоб їхня форма нагадувала вигин губ, колір – співпадав із відтінком очей. Повір, ти просто здивуєшся з того, наскільки ця прикраса тобі личить!

Твій настрій  –  твій стиль

Безтурботна чи скромна, відлюдькувата чи відкрита для усього світу – усі твої таємниці видасть стиль. Адже різні ситуації вимагають різного одягу, макіяжу, зачіски. От зверни увагу: одна твоя подруга до тренажерного залу приходить у ретельно підібраному костюмчику, з довгими нігтями, ідеальним макіяжем (як вона це робить завжди) і високою зачіскою, а от інша колежанка одягає зручну футболку, шортики, волосся збирає у “хвостик” і без жодного натяку на макіяж. Словом, кожна відповідає власному індивідуальному стилю. Так само відбувається і на побаченні: хтось вибирає для цієї події маленьку чорну сукню, хтось – мережану блузку й міні-спідницю, а дехто – комбінезон, адже рандеву може бути навіть у горах. Але якщо одягатися й підбирати аксесуари відповідно до власного стилю, то оточуючі спершу побачать людину, а вже потім звернуть увагу на її одяг, манікюр чи макіяж. Таким чином твій вигляд і поведінка будуть природними. У чужій обгортці, якою красивою вона б не була, ти почуватимешся некомфортно, а то й навіть дико. В будь-якому випадку, у кожній ролі треба вміти показати внутрішній світ так, щоб саме він став центром уваги, а не костюм від дизайнера чи макіяж.

Коктейль стилів

Твій стиль можна “прочитати” за зачіскою, фасоном блузки і навіть кольором мобільного телефону! Спеціалісти моди виділяють безліч найрізноманітніших стилів: традиційний, романтичний, етнічний, спортивний, класичний, unisex, sexy… Але якщо раніше між ними існували чіткі рамки, то зараз останні зникають, створюючи загальний демократичний стиль. Для того, аби не розгубитися і створити власний гармонійний образ, дай відповіді на прості запитання і дізнайся, що ж насправді для тебе найбільше підходить. Відкрий себе справжню.test1

Натуральний стиль.
Більшість відповідей – А

Ти компанійська, легка на підйом і надаєш перевагу неформальному спілкуванню. Любиш повеселитись і посміятися. Правда, підібрати одяг буває дуже складно. Тебе майже не цікавить мода, але ти завжди намагаєшся виглядати гарно. Інстинктивно надаєш перевагу простим кольорам – усім відтінкам коричневого, бежевого, зеленого та блакитного, а ще охрі та індиго. З малюнків на першому місці – клітинка та смужки. Переконана, що стилю потрібен рух і свобода, тому одяг не повинен їх обмежувати.
Рекомендації щодо того, як виглядати
Одяг
Нічого такого, що обтискає фігуру і виглядає надто строго. Залежно від погоди, можна додати чи забрати елемент: шарфи, легкі накидки, комплекти з футболок і светрів…
Аксесуари
Багаті, але прості: шкіра ручної обробки і намисто з каміння, що поєднується із замшею, трикотажем, вельветом. Якісні шкіряні, плетені пояси, бронзові сережки, брошки на лацканах, дуже ніжні, тонкі ланцюжки.
Зачіска
Або коротке, або довге волосся, яке не вимагає особливих зусиль для укладання зранку.
На практиці
Кінозірка Камерон Діаз надає перевагу джинсам і простим топам. “Я не люблю вишуканий одяг, – розповідає Камерон. – Мені подобається натуральний стиль. Люблю відчуття свободи й легкості”. Цю простоту акторка вдало доповнює аксесуарами – браслетами, сережками, намистами.

Класичний стиль.
Більшість відповідей – Б

Ти спокійна та врівноважена. Оточуючі вважають тебе втіленням елегантності. Ти ніколи не одягнеш не випрасуваний одяг, більше цінуєш якість, аніж кількість, стиль, аніж моду. Твій одяг не кричить “подивися на мене”, не привертає уваги. Тканини, test2яким ти надаєш перевагу, не екстравагантні: якісні натуральні волокна, на твою думку, краще, ніж щось блискуче та яскраве. З обраного шляху тебе не звернуть ні мода, ні авторитети, але твій гардероб – на всі випадки життя.
Рекомендації щодо того, як виглядати
Одяг

Нічого екстремального. Але це не означає, що потрібно забути про моду, адже від елегантності сучасність ніхто не забирав. У прихильниць класики повинні бути збалансованими всі пропорції – спідниця і піджак відповідної довжини.
Аксесуари
Класичним дівчатам не личать важкі речі: краще невеличкі сережки-гудзики, низка перлинок на шиї і гарний годинник на зап’ясті.
Зачіска
Завжди доглянута і під контролем; класичний стиль не потребує надмірного щоденного догляду; основа – бездоганна стрижка, підібрана з урахуванням форми обличчя; причому, швидше гладеньке волосся, ніж кучері.
На практиці
Законодавицею класичного стилю в моді вважають Коко Шанель, а своєрідними іконами цього напрямку стали Одрі Хепберн, Маргарет Тетчер, принцеса Діана, Софі Лорен… Так, елегантний одяг, на думку славнозвісної Софі, яка й досі залишається для багатьох прикладом для наслідування, не може існувати без краси й грації. Стиль одягу – особиста справа кожного, він допомагає жінці підкреслити власне “Я”. Іноді це якась деталь гардеробу – шаль, капелюшок, прикраси. Знаменита кінозірка радить жінкам добре подумати, перш ніж купити нову річ. Переконання, стосовно того, що дорогий одяг – високоякісний і модний, не завжди відповідає дійсності. А от ще один приклад: роль Лари Кофт принесла Анджеліні Джолі не лише славу, а й те, що глядачі довгий час сприймали її як жінку-воїна, затягнуту в шкіряні комбінезони. Однак у житті перша красуня Голлівуду надає перевагу класиці: світлі костюми з льону чи шовку, строгі брюки у поєднанні з блузами і топами з легких тканин, рукави до середини плеча і V-подібні вирізи. В результаті, елегантна стриманість в одязі та неймовірна природна краса створюють неабиякий результат: чоловіки усього світу губляться в здогадках, а що ж ховається під м’якими складками?..

Романтичний стиль.
Більшість відповідей – В.

Часом здаєшся оточуючим непереконливою, хоча насправді ти спокійна і впевнена. Тебе вважають пристрасною та чуттєвою. У тебе приємний голос. Словом, справжня Скарлет О’Хара, яка може зробити звабливий костюм із будь-якої речі. Ти ненавидиш джинси і надаєш перевагу легким жіночним спідничкам і милим блузочкам (навіть для роботи в саду). Для тебе важливі деталі, – від вибору сережок до кольору білизни. Ти багато часу приділяєш собі, любиш косметику, в іміджі робиш акцент на очі, волосся й шкіру.
Рекомендації щодо того, як виглядати
Одяг

Варто уникати речей класичного стилю. Замість костюму – сукня і шаль або спідничка й легка блузочка. Головне, щоб збоку це не виглядало дуже легковажно.
Аксесуари
Милі дрібнички, маленькі й вишукані. Античні золото та олово з каменями так само доповнять романтичний стиль, як і бабусина камея.
Зачіска
Жодних чітких форм чи функціональних коротких стрижок. Якщо волосся недостатньо хвилясте та пишне, що властиво чуттєвому стилю, порадься з перукарем. Справжня дівчина-романтик не буде щаслива з “в’ялою” зачіскою.
На практиці
Голлівудська кінозірка Кармен Електра з-поміж речей гардеробу надає перевагу сукням середньої довжини з легких тканин – шовку, жоржету, трикотажу. Улюблені кольори – всі відтінки бежевого, яскраво рожевий та блакитний. Для світських заходів акторка обирає прості сукні без зайвого декору, корсетів та складного крою. Приталені жакети й плащі, вузькі штанці вдало підкреслюють елегантність Кармен, її красу та жіночність. А квіткові принти і легкі тканини створюють образ романтичної епохи.
Як інший варіант: актриса Скарлет Йоханссон визнана однією з найсексуальніших дівчат за версією журналу Playboy. Велику роль у цьому зіграв “перевірений роками” сексуальний романтичний стиль, якому надає перевагу Скарлет. Адже мова йде про той “ретро-голлівудський” гламур, яскравим втіленнями якого вважаються Мерилін Монро, Ліз Тейлор, Вів’єн Лі.

Драматичний стиль.
Більшість відповідей – Г

Ти прямолінійна й наполеглива, для оточуючих – це виклик. Одягатися просто й по-домашньому – не для тебе, прагнеш бути індивідуальністю в усьому. Коли заходиш до кімнати, то просто вражаєш усіх власною впевненістю. Сильні кольори - червоний, синій і жовтий у контрасті з чорним – твої улюблені поєднання. Уникаєш малюнків, особливо дрібних, квіткових, надто жіночних, обираючи при цьому широкі смужки, великий “горох” і клітинку.
Рекомендації щодо того, як виглядати
Одяг

Не купувати комплекти чи одяг від одного дизайнера. Варто обирати яскраві штани чи спідницю й поєднувати з речами, які вже є в гардеробі.
Аксесуари
Усе, що в авангарді моди. Замість безлічі дрібничок, краще купити одну, але помітну – велика брошка чи незвичайні сережки, або унікальний пояс.
Зачіска
Якщо волосся пряме, підійде асиметрична стрижка, коли кучеряве – “каскад”. Але потрібно пам’ятати про форму обличчя.
На практиці
Чарівна Ферджі - солістка групи “The Black Eyed Peas” - яскрава представниця драматичного стилю. Надає перевагу коротким спідничкам, топам, спортивним курткам та зручному взуттю. Однак на публіці може з’явитися у платті, шкіряній куртці та на шпильках, що додає її образу ще більшої сексуальності. “Мій настрій, – зізнається співачка, – залежить від того, у що я одягнута. Іноді мені хочеться наче повернутися назад, у минуле. Але ж я живу тут і зараз”.

Будь собою – будь неповторною!

Це лише основні стилі. Інші, до речі, не менш привабливі – яскравий, універсальний unisex, циганський стиль хіпі, бездоганний мінімалізм, елегантний стиль денді… Але стильна дівчина – не лише та, чий образ належить до певного напрямку: потрібно бути собою, природною. Безумовно, щоб не здаватися відсталою від життя, тобі необхідно стежити за новинками з модних подіумів, але головне в усьому цьому – не втратити себе.
На практиці
Образи, створені всесвітньовідомою супермоделлю Кейт Мосс, здатні вразити будь-кого. Стиль Мосс намагаються повторити і суперзірки, і дизайнери одягу. А постійні скандали довкола особи Кейт тільки закріпили за нею звання “гламурної рок-н-рольниці” нашого часу. Візитною карткою супермоделі стали жилети. І зовсім не важливо, що одягнуто під сподом – футболка, сорочка чи взагалі нічого немає. Головне – сам жилет, без якого важко уявити стиль Кейт, – трішки мужній, із нотками рок-н-ролу, але водночас неймовірно сексуальний. Важливим доповненням до костюму є капелюхи. Стильна красуня Кейт Мосс – бездоганна на червоних доріжках елітних імпрез. У сукнях вона виглядає жіночно та свіжо. Квіткові принти і легкі тканини створюють неповторні романтичні образи. А от в повсякденному житті супермодель одягається у комфортний одяг. Зручне взуття, джинси, яскраві аксесуари – ось, що допомагає Кейт у створенні щоденних комплектів. В її гардеробі поєднуються найрізноманітніші речі, які допомагають створити власний, неповторний, але впізнаваний стиль. Вона не боїться експериментувати, і результат завжди вражаючий!
Життя постійно вносить корективи у поняття краси й моди. Але що б не диктували популярні глянці й авторитетні кутюр’є, твій зовнішній вигляд завжди повинен бути ідеальним. Адже недарма законодавці моди французи кажуть, що гарний смак – найбездоганніша прикраса жінки!

Журнал «Тобі»

В номері: