Tobi потрібно це знати
RSS

Куди підеш далі і як житимеш, – залежить лише від тебе

Катерина Вергун | 18 червня, 2010 р.

zvyckyПерший поцілунок має бути солодким… Романтичний вечір, симпатичний юнак, місяць, зорі… А може, весела вечірка у друзів чи кіносеанс, – значення не має. Просто повинно бути солодко і запам’ятатися на все життя. Про це мріє кожна дівчинка… Але частенько все відбувається набагато банальніше: темний під’їзд багатоповерхівки, обмальовані написами стіни і (о, ГИДОТА!) тютюново-алкогольний поцілунок! Як би хто себе не переконував, що ментол врятує від „ароматів” цигарки чи запаху алкоголю, – це неправда. І якщо твій перший поцілунок був без такого банального присмаку, тобі направду пощастило!

Наші звички – наша справа

Перша цигарка, перший ковток пива (а може, вина чи горілки), перший „косячок”… Що ж, так би мовити, „старт” дано, але чи буде „фініш”? Історія знайомства з принадами дорослого світу, зазвичай, в усіх відбувається за одним сценарієм: у веселій компанії, під гаслом „А давайте спробуємо”, або десь у закутку, ховаючись від очей дорослих, цигарку пропонує хтось із старших друзів. Вперше – це завжди цікаво, та ще й так хочеться якнайшвидше стати дорослішою. Це як своєрідний процес ініціації – викурю, вип’ю, вколюся і буду, як усі вони: модна, крута, популярна. А ще й підштовхує у спину затертий на усіх перехрестях слоган про те, що все в житті потрібно спробувати. Отож, таке стається один раз, потім другий, третій…, і цікавість переростає у звичку, а далі ми переконливо обманюємо себе, що в будь-який момент зможемо „ЦЕ” зробити, – кинути цигарку, „зав’язати” з алкоголем, забути про наркотики.

Ще з шкільної лави вчителі нам втовкмачують про шкоду тютюну, алкоголю та наркотиків; „плюс” усілякі соціальні акції, щоденна реклама у засобах масової інформації та заклики Міністерства охорони здоров’я, що попереджують про небезпеку. І ми все ніби прекрасно розуміємо, і чудово знаємо історію про краплю нікотину та коня, але, от будь-ласка, – батько вже років із двадцять курить, і нічого йому не бракує, невелика доза алкоголю, „прийнята на груди” у колі друзів, тільки допомагає розслабитися, а як літається від чогось більш „дорослого”! І нічого, що батько постійно кашляє, п’яний сусід захлинувся уві сні у власному блювотинні, а колишній однокласник, здається, готовий на все за кілька крупиночок героїну. Все це ж не про тебе, це ж не ти, з тобою так не буде, ти контролюєш процес. Так то воно так, але зрозумій, що „контролюєш” те, що поступово знищує тебе!

Не забувай і про те, що кожна викурена цигарка змінює тебе, твій зовнішній вигляд. Ти хочеш мати гарну, пружну шкіру персикового відтінку, а натомість отримуєш зморшки, кола під очима, пігментні плями. І в свої 20, що чекають вже незабаром, за помірного куріння ти виглядатимеш на 25, а якщо спостошуватимеш цілу пачку на день, – то й на усі 27 років. А як неприємно цілувати панянку, в якої одяг, волосся, шкіра просякнуті тютюновим димом, а в роті – ціла сигаретна фабрика. Тут ніяка жуйка з цукром чи без не допоможе, бо таке викликає лише огиду.

Похмурий, тупуватий погляд, грубий голос, набрякле, зморшкувате, землистого кольору обличчя з синюватим віддтінком – картинка а-ля „дівчинка-алкоголічка”. Від алкогольної ейфорії, що „дарує” відчуття легкості, впевненості у собі та розслабленості, з часом залишаються невиліковні хвороби печінки, ураження мозку, анемія, ниркова недостатність, передчасне старіння і самотність. Та й вчені вже давно довели, що жіночий алкоголізм специфічний, оскільки він уражує людину дуже швидко і практично не лікується.

„Бігаючий” погляд, нездорова худорлявість, втома та сонливість, байдужість до оточуючого світу й сліпе бажання лише одного – наступної дози. Причому, не має значення, марихуана це чи героїн, адже легких наркотиків не існує, всі вони без винятку шкодять твоєму організму. І звикнути можна вже після першої-другої спроби. Май на увазі, що кожен, хто залежить від наркотиків, хотів лише спробувати! А чи знаєш ти, що наркомани вмирають через 2-5 років після перших власних експериментів із цими речовинами!

Померти молодим

„Дорогі діти, не купуйте наркотики! Станьте „зірками”, і ви їх отримаєте „на шару”, – звертається до юного покоління герой Білла Найї у фільмі „Реальне кохання”. Здається, сьогодні „зірки” та шкідливі звички – поняття ототожнені. Успішні, багаті, самовпевнені „суперстари” переконані у вседозволеності, а відтак, розважаючись, не нехтують нічим, навіть наркотиками. В пресі все частіше з’являються повідомлення про те, як відомий співак чи популярна актриса вкотре через алкоголь, наркотики потрапляють у клініки або від депресії, пов’язаної з тими ж таки згубними звичками, покінчують життя самогубством.

Ось лише кілька найвідоміших імен знаменитостей, які постраждали від алкогольної чи наркотичної залежності.

Анна-Ніколь Сміт
Зірка славнозвісного журналу „Плейбой” Анна-Ніколь вдало вийшла заміж за 80-літнього мільярдера, а після його смерті отримала величезний спадок. У 39 років нитка її життя обірвалася в номері Hard Rock Hotel, штат Флорида. Причина смерті, ймовірно, –випадкове передозування наркотиків.
Ліндсей Лохан
Завзята тусовщиця та скандалістка все частіше на шпальтах глянцю з’являється не завдяки своїм зірковим ролям, а через загули та стервозні витівки. З чарівної „золотої дівчинки Ліндсей” з диснеївських фільмів для тінейджерів вона перетворилася на худорляву анорексичку, яка експериментує з алкоголем і наркотиками. Таблоїди дивуються, як швидко з привабливої юнки голлівудська зірка перетворилась на підстаркувату виснажену життям жінку.
Джон Белуші, Дієго Марадона, Дженіфер Капріаті, Олег Даль, Володимир Висоцький… Цей список можна продовжувати безкінечно, додаючи все нові й нові імена, причому, не тільки „зірок” кіно та музики, відомих спортсменів, політиків, письменників, але й рядових людей, чиї обірвані життя залишаються поза об’єктивами телекамер та увагою газетярів. Не варто забувати й про смерті, спричинені раком легень чи горла через куріння, але наразі така статистика не ведеться…

Нашим „зіркам” ще далеченько до світових скандалів, і ЗМІ поки що або інформують тільки про їх давно минулі „гріхи”, пов’язані з помилками молодості, або розповідають якісь подробиці про шкідливі захоплення вже, так би мовити, пост-скриптум – після смерті. Усім відомий „наркоманський” хіт „Братів Гадюкіних” досі наспівує уся країна, а писалася пісня, повірте, не з порожніх балачок. Сергій (Кузя) Кузьмінський дуже довго і міцно „сидів” на „ширці” і навіть встиг побувати за гратами за незаконне виробництво та зберігання наркотичних засобів без мети збуту!

Хтось із зірок відверто говорить про захоплення наркотиками та алкоголем, хтось це приховує, але, погодьтеся, що все таємне згодом стає надбанням усіх. А зовнішній вигляд „суперстарів” частенько видає їхні пристрасті. І якщо ти хочеш поповнити сумну статистику трагічних смертей від передозування наркотиками чи зловживання алкоголем, то, на жаль, вислів „Живи швидко, помирай молодим” – саме для тебе!

Наші діти – відображення наших звичок

У наш час куріння та алкоголізм „помолодшали” і стали „більш жіночими”. Ти – майбутня мама, а тому повинна знати, що шкідливі звички та вагітність – речі несумісні. Неважливо, яку кількість сигарет ти викурюєш, скільки алкоголю випиваєш чи скільки приймаєш наркотиків, – під час вагітності треба уникати вживання будь-яких шкідливих речовин. Та й до вагітності також, адже після зачаття до моменту, коли ти зрозумієш, що вагітна, може пройти кілька тижнів, а закладення основних органів плода відбувається в перші 12 тижнів. Отже, ти могла курити, випивати, „гратися” наркотиками, не знаючи, що вагітна! Але незнання матері не врятує малюка від їх згубної дії.

Куріння молодої жінки можна порівняти з видаленням одного яєчника, що, відповідно, знижує, так би мовити, „плодючість”. Окрім того, цигарка наближує настання менопаузи. Вона в багато разів збільшує ризик виникнення різних ускладнень під час вагітності, може стати причиною викидня (самовільного аборту), синдрому раптової смерті малюка. Нікотин легко проникає крізь плаценту, і його концентрація у плоді часто є вищою, ніж у крові матері. Малюки мам-курців відстають у фізичному та розумовому розвитку, а в перші роки життя надзвичайно чутливі до бактерій та вірусів. І найстрашніше те, що дитя у такої мами може народитися з вадами серця, косоокістю, паховою грижею, „заячою” губою тощо. Нікотин, окрім того, практично завжди стає причиною змін у психіці дитини. Чи готова ти до таких наслідків?

Раніше вважали, що келих вина не заподіє жодної шкоди. Проте будь-яка кількість алкоголю, спожитого під час вагітності, не минає безслідно. Алкоголь швидко проникає через плаценту і впливає безпосердньо на плід. Якщо ти випила чарку спиртного, вважай, що його випив і твій малюк. Тобі б цього хотілося?

Всі знають про дітей, як кажуть, „п’яного зачаття”. Але ж це трапляється тільки з алкоголіками, – скажеш ти. Зовсім ні, не потрібно себе обманювати: для цього не потрібно бути хронічним алкоголіком. А от ціна такої ілюзії – вади нервового та фізичного розвитку дитини, розумова відсталість. У медичній термінології на позначення такої патології в розвитку дитини навіть з’явився спеціальний термін: „Алкогольний синдром плода”. Ти засуджуєш тих, хто чинив жахливі злочини проти людства: голодомори та геноциди, але не задумуєшся, що алкогольний синдром плода – це такий самий злочин, тільки проти власної дитини.

Вживання наркотиків призводить до серйозних ускладнень як у матері, так і в дитини. У вагітної можливі судоми, розрив судин головного мозку, інфаркт, аритмія, раптова смерть. У дитини, народженої від матері-наркоманки, з перших годин життя виявляють ознаки наркоманії. Організм такого немовляти вимагає тих самих наркотиків, які отримував з кров’ю від матері. Часто такі діти народжуються з фізичними вадами або відхиленнями, у них спостерігається затримка психічного розвитку. Смертність новонароджених у батьків, які вживали наркотики, дуже висока. Тому, якщо ти хочеш народити здорових дітей, не обирай шляху, що веде до наркотиків.

Ти не одна

Красень Бен Аффлек, голлівудська супер-стар, кинув курити заради своєї дочки Віолети, яка з’явилася на світ у 2005 році. За словами актора, він давно був переконаний, що лише діти зможуть позбавити його цієї згубної звички. Здоровий спосіб життя заради майбутніх дітей почала вести й Джулія Робертс. У 2004 році акторка забула про сигарети, зайнялася йогою і вже через рік народила близнят.

Усім відомий Роккі – Сильвестр Сталоне – відмовився від цигарок заради роботи, якраз під час зйомок фільму про боксера. Одного разу він відчув, що на рингу просто задихається. А от „Хрещений батько” Аль Пачино боявся через пристрасть до тютюну втратити фірмовий тембр голосу, а тому припинив курити.

Про розлуку з сигаретами Пенелопи Крус у Голівуді взагалі легенди ходять. Сама знаменитість стверджує, що їй допомогла медитація, адже вона захопилася буддизмом. Однак подейкують, що один із чоловіків, якому ну дуже вже хотіла припасти до душі Пенелопа, просто не полюбляв неприємний цигарковий запах. Щодо останнього факту серед імен називають Ніколаса Кейджа, Тома Круза, Метт’ю Макконахі.

Діти, робота, захоплення, кохання… Подумай, що потрібно тобі, аби позбутися поганих звичок. Можливо, це навіть банальне бажання бути здоровою.

Покоління NEXT обирає

Щоб бути особистістю, зовсім не обов’язково сліпо вірити усім, наслідувати приклад товаришів зі звичної компанії. Навпаки, сьогодні в моді – здоровий спосіб життя. Неправда, що без цигарок, алкоголю та наркотиків тебе не поважатимуть. Знай ціну собі, і тебе цінуватимуть оточуючі. Думай про себе, а не про те, що подумає про тебе хтось. Живи своїм повноцінним здоровим життям. Сьогодення дає тобі так багато можливостей розкрити власний потенціал, заробити авторитет, звернути на себе увагу. Сьогодення обирає здорову, спортивну, енергійну, веселу і незалежну молодь. Майбутнє за тобою, якщо ти сильна і сміливо дивишся уперед!

Журнал «Тобі»

В номері: