Tobi потрібно це знати
RSS

ПРО СТУДЕНТСЬКЕ ЖИТТЯ

Ірина Артемчук | 7 листопада, 2009 р.

Ти любиш дискотеки і не втрачаєш жодної нагоди туди потрапити. Танець висловлює твої емоцій та почуття мовою тіла, змінює ставлення до музики, дозволяє забути про все на світі. А від яскравого та швидкого мерехтіння світла будь-який твій рух здається гарним. Одна композиція змінюється іншою, вивільнюючи назовні твою приховану пристрасть. Вперед на танцмайданчик!

“Нині в клюбі будуть танці!”

Бажання відвідати дискотеку має різні мотиви – від простої потреби розважитись, відпочити, змінити звичне середовище, до прагнення суттєво вплинути на особисте життя, знайомлячись із представниками протилежної статі. На дискотеці мало хто усвідомлює те, що танець поєднує в собі рухи та ритм – два закони, які керують життям. Він допомагає зняти фізичну і психічну втому, позбавляє від напруги, поліпшує координацію рухів, розвиває гнучкість, дарує радість.

Слово “дискотека” – французького походження і перекладається як “сховище дисків”. Таку назву також мали нічні заклади, де звучала записана на платівки музика. Пізніше словом „диско” почали називати музичний стиль з ритмом 100×120 ударів на хвилину. Офіційним роком його народження є 1972-й. Саме тоді з’явилася перша диско-композиція “Love’s Theme” гурту “Love Unlimited”. Важливий елемент стилю диско – блискучий яскравий одяг, різнокольорові лампочки, дзеркальні кулі, неонові спалахи. Перші дискотеки, у сучасному розумінні цього слова, з’явилися в НьюxЙорку, а от попередником їх можна вважати джукбокси – автомати з платівками, на яких, кинувши монету, можна було вмикати різні музичні композиції. У 30-40-х роках минулого століття такі музичні машини були встановлені в усій Америці, а після Другої світової війни вони поширились і в західноєвропейських країнах.

Сьогодні на дискотеках танцюють навіть ті, хто танцювати не вміє. Заходячи на танцмайданчик чи то данспол, як тепер модно його називати, молодь залишає за його межами більшість проблем, потрапивши в інший вимір, де панують свобода і легкість. І для багатьох зовсім не важливо, де танцювати, – в елітному нічному закладі чи в старенькому сільському клубі, оскільки людей об’єднує однакове бажання розслабитись і отримати нові емоції.

Напівтемрява танцювального залу додає впевненості у собі, голосна музика заряджає енергією, неонові промені створюють особливий настрій. Все це є хорошою передумовою для знайомства з об’єктом захоплення. І хоча в такі моменти хочеться забути про всі настанови і дозволити те, на що не наважуєшся при денному світлі, – пам’ятай про деякі неписані правила поведінки на танцмайданчику.

Танцюють усі!

Дівчина, яка знає собі ціну, ніколи не відреагує на кивання головою чи підморгування як на знак запрошення на танець. Так не звертаються до дівчат, яких поважають! Коли тебе запросили, не варто з радісними вигуками кидатися на шию партнерові, навіть якщо він тобі дуже подобається або ти просто шалено хочеш танцювати. Але не потрібно і вдавати із себе Снігову Королеву, яка, погоджуючись на танець, „робить ласку простому смертному”. Достатньо буде дружньої посмішки і легкого кивка. Якщо ти не приймаєш запрошення, необов’язково пояснювати кавалеру, чому ти так вирішила. У тебе може бути безліч власних причин!

Інколи хлопець не дає тобі спокою цілий вечір, запрошуючи на кожен повільний танець. Якщо тебе дратує його товариство, можна, відмовляючи, послатися на те, що не подобається пісня, яка звучить, головний біль чи втому. Якщо це не рятує, – нічого не залишиться, як непомітно зникнути.

Ти не повинна нічого тримати в руках під час танцю. Склянку, пляшку, мобільний телефон, сумку чи інші предмети краще залишити де ін де.

Якщо ти, танцюючи в парі, бачиш у натовпі когось знайомого, можна привітатися, кивнувши головою. Під час танцю з кавалером не починай розмову з кимось іншим, особливо якщо це хлопець. Не варто також зацікавлено розглядати юнаків, які танцюють поруч, чи розпитувати у свого партнера про когось із них.

Не соромся запросити хлопця на „білий” танець. Як правило, це сприймається позитивно. Відмова можлива, якщо хлопець прийшов з іншою, дуже ревнивою дівчиною, або ж просто не вміє танцювати повільні танці.

Подбай про зручне взуття. Якщо воно буде затісним або підбори занадто високими, ситуацію не врятує ні улюблена музика, ані близькість коханого. Не варто відвідувати дискотеки, які організовуються в сумнівних місцях (на дачі в двоюрідного брата сусіда-аспіранта чи в приміщенні колишнього піротехнічного складу).Наслідки цього можуть бути абсолютно непередбачуваними.…

Розклавши карти, вона сказала: „Чекає тебе далека дорога і багато нового. І зустрінеш ти хрестового валета, який любитиме і буде тобі надійною опорою. З’явиться в тебе новий дім, в якому проживеш довго. А з тобою поруч – пікова та бубнова дами. Будуть у вашій оселі будні і свята, радість і печаль, гроші прибуватимуть й одразу зникатимуть, як пісок поміж пальцями…

“Давайте жити дружно!”

Чудово! Ти нарешті доросла і самостійна. Тепер можна робити все, про що давно мріяла: безкінечні веселощі, пригоди та розмови про все на світі. Ти отримала омріяну свободу і важливим її аспектом є власний дах над головою. Що обрати, – жити в гуртожитку чи винаймати кімнату або квартиру?

Вибір житла – справа дуже відповідальна. Але не менш важливим є вибір того, з ким доведеться розділити помешкання. Живучи разом, ви будете самі приймати рішення, дбати про себе, спільно готуватиметеся до семінарів та іспитів. Це хороший досвід, який допомагає навчитися разом долати проблеми, вирішувати конфлікти, виробляє вміння домовлятися та вести господарство. Ти зможеш краще пізнати себе, свої звички, зрозумієш, що тобі справді подобається і що дратує, чого хочеш і що є неприпустимим для тебе. Сусіди стануть частиною твого життя, і в твоїх інтересах, щоб воно не перетворилося на пекло.

У гуртожитку, звісно, є свої закони та лідери, і важливо вчасно про них дізнатися. Будуючи плани на житло, враховуй, щонайкраще поселятися з людиною, яку ти знаєш, маєш щось спільне або, принаймні, вчишся в одній групі. Перебування під спільним дахом зобов’язує вирішувати проблеми разом, і якщо підходи до їх вирішення у вас різні, – конфліктів не уникнути.

Найскладнішим є процес адаптації. Ще б пак! Розділяти з кимось кімнату, кухню, шафу, дотримуватися якихось правил! Немає нічого дивного в тому, що кожна дівчина уявляє спільне життя по-іншому. У вас різні смаки, звички і потреби, але ви змушені жити разом. Тому словесні баталії, що складені з взаємних порад, настанов і зауважень, можуть бути безкінечними. У побуті потрібно враховувати інтереси та плани, а також характер та психофізіологічні особливості кожного(наприклад, банальний поділ людей на „жайворів” та „сов”). Комусь із вас потрібно вставати раніше, а комусь пізніше? Справді, знайома ситуація: ти хочеш ще трошки поспати перед другою парою, а о шостій ранку в твою підсвідомість вдирається жахливий звук будильника, що завела сусідка, якій потрібно поспішати на першу. Причому, голосний дзвінок розбудив усіх оточуючих, окрім неї…Або ж, скажімо, рано потрібно вставати тобі, а співмешканка готувалася до занять до третьої ночі, і ти не могла заснути. Щоб зберегти хороші стосунки, краще завчасу все з’ясувати і узгодити, не забуваючи про повагу та відповідальність.

Одразу варто обговорити питання розподілу обов’язків. Давай уявимо, що, наприклад, одна твоя співмешканка не любить прибирати та викидати сміття, а інша обожнює розкидати свою косметику по цілій кімнаті і її цілком задовольняє пануючий навколо творчий безлад, що, на твою думку, переходить усі межі. Або ти приходиш з пар дуже голодною і зауважуєш, що чистого посуду, виделок і горняток не залишилося. Як і твого обіду. А гість подруги дожовує останній шматок булочки… Пам’ятай, що у вас усіх рівні права. Якщо ти намагатимешся все встигнути сама, співмешканки до цього швидко звикнуть і доведеться виконувати їхні обов’язки постійно. Хтось із сусідок вже не вперше „дуже зайнятий”, коли всі в кімнаті проводять генеральне прибирання? Спробуйте узгодити час, який підходить усім, або ж залишіть частину прибирання для неї. Можна обговорити, кому яка робота по господарству подобається більше, і розділити обов’язки таким чином. Скажімо, сусідка ненавидить мити посуд і підлогу, але не проти готувати сніданок та обід? Чудово! Інша твоя співмешканка з радістю піде по магазинах і ладна прибирати, але лише на вихідних? Теж непогано. У гуртожитку поширено складання графіків чергувань на кухні. Аналогічний графік можна скласти і у вашій кімнаті чи квартирі, нехай навіть усний, а ненаписаний. Занудно, зате зручно, а головне – чесно. Якщо словесна домовленість не діє, можна поставити певні умови, які гарантовано вплинуть на співмешканку.

Як будемо платити? Фінансові питання можуть зіпсувати будь-які взаємини. Приміром, ти вегетаріанка, а на столі вперто з’являються ковбаса і сосиски. Вибраний тобою освіжувач для повітря не влаштовує сусідок. А ще – у вас дещо різні уявлення про „недорогі товари”. Потрібно наперед вирішити, як купувати продукти, побутову хімію та інше – спільно чи кожному окремо. Не треба соромитися ділити витрати та обов’язки порівну, інакше рано чи пізно приховані образи можуть спричинити серйозну сварку. Тепер виживете по-дорослому, тому звикайте. Можна створити спільний бюджет. Домовтеся, що кожна з вас буде вкладати однакову суму грошей до такої своєрідної каси. Ці кошти будуть витрачатися на харчування та господарські товари, які потрібні і влаштовують вас усіх. Усе інше, як-от твоя улюблена корисна вівсянка чи омріяний китайський ліхтарик, який, хоч і світитиме усім, але хочеш лише ти, можна купувати окремо.

Гості – явище звичне. Як же без них! Родичі і друзі? Ласкаво просимо! Так можна реагувати лише перші десять днів, максимум двадцять… А потім ти зауважуєш, що запаси чаю, пельменів та терпцю вичерпалися. І взагалі, треба ж спати, хоч іноді… Якщо сусідка по кімнаті людина товариська, – чекай постійної присутності різних гостей. У такому випадку потрібно узгоджувати прихід чи приїзд ваших відвідувачів і обговорювати ситуацію, за якої потік людей до однієї зі співмешканок є безперервним. Якщо розмова не дає результату, можна звернутися до самих гостей, висловлюючи свої умови та зауваження. Не слухають? В такому разі ти маєш два варіанти: або поселитися деінде, або подружитися із друзями друзів.

Дім, де все шкереберть

Все починалося так добре! А зараз гори сміття у вашій кімнаті катастрофічно збільшуються, а запаси холодильника – містично тануть. Ти намагаєшся заснути, як подруга раптом захотіла поспівати. Або поїсти. При цьому розкидаючи все ваше нехитре кухонне приладдя. Сусідові чомусь о другій ночі знадобився молоток. А інша співмешканка вже годину теревенить по телефону з хлопцем, дякуючи за подарованого кота. Дикі танці в кімнаті з котом доруйновують саму кімнату, твою нервову систему та залишки сну… А ніхто і не обіцяв, що буде легко!

Іноді спільне проживання стає просто нестерпним, і тобі хочеться втекти далеко-далеко. Однак пам’ятай, що такі життєві ситуації загартовують, головне – запастися терпцем і сприймати все по-філософськи. Цей час може бути твоєю першою серйозною школою життя, тому вчися пристосовуватися до різних обставин, людей і ситуацій.

У кожної з вас бувають вдалі і не дуже періоди в житті, різний настрій та самопочуття, що впливає на спільне проживання. Тому спочатку варто спробувати вирішувати негаразди із сусідами мирним шляхом, без скандалів. Краще вийти прогулятися, детально все обдумати, а потім спокійно висунути свої умови, зауваження та пропозиції. Можливо, саме сьогодні сусідці потрібен спокій. Не заважай співмешканці, особливо якщо ваші стосунки не склалися – не вмикай музику голосно, якщо їй це неприємно, не відчиняй вікно, якщо хтось із дівчат застуджений, не залишай після себе бруд або розкидані речі. Сусідки не в гуморі? Не варто приводити до кімнати чи квартири гостей (особливо хлопців, особливо вночі). Виявляй часом трохи делікатності. Тобі хочеться сказати все, що ти думаєш про співмешканок, нагадати про все, що вони роблять неправильно і коли поводяться просто смішно? Не варто нав’язувати іншим свої принципи та ідеали і сміятися з чиїхось смаків, звичок чи особливостей. Цим ти ризикуєш налаштувати інших проти себе.

Іноді кожному з нас хочеться уваги. Подбай про сусідів. Приготуй вечерю, якщо бачиш, що співмешканка погано почувається, вкрий ковдрою і зменш звук радіо, коли вона заснула. Поцікався, чи непотрібна допомога, якщо якась із дівчат вже кілька днів виглядає стурбованою. Часом важливо просто відверто поговорити.

Знову цей галас! Найчастіше конфлікти виникають саме через нього: телевізор, радіо, музичний центр, гра на гітарі, спів, пересування меблів, гримання дверима, вечірка. Ти відчуваєш, що терпець уривається? Не варто завдавати удару у відповідь, вмикаючи музику на повну потужність, влаштовуючи сеанс аеробіки чи скандал на два поверхи. Такий сценарій підходить для комедійного фільму, а в реальному житті може бути зовсім невесело. Пробуй говорити із сусідами. Якщо така ситуація трапляється у гуртожитку і „дістала” не лише тебе, а й усіх інших мешканців поверху, треба вживати заходів. В особливо проблемних випадках збирають підписи і звертаються до адміністрації. Затятих порушників спокою можуть взагалі позбавити місця в гуртожитку.

Стався шанобливо до чужих речей – одягу, книг, дисків, косметики, посуду тощо. Те, що тобі видається непотребом, може багато важити для сусідки. Пошкодження або знищення речі, яка має для неї сентиментальну цінність, може суттєво зіпсувати ваші стосунки. Серед сусідок поширено чимось обмінюватися. Спокусливо, еге ж? Ти одягнула милу блакитну сукню однієї співмешканки, в іншої позичила симпатичні сережки. А під кінець вечора виявилося, що пляма на вбранні, яку ти випадково поставила, безнадійна, а ексклюзивний кульчик висить лише на одному вусі… Не варто позичати у сусідок дорогого одягу, прикрас, портативної техніки. Як свідчить практика, з речами, взятими напрокат, обов’язково щось трапляється, і в результаті ти матимеш проблеми.

Щоб спілкування приносило радість вам усім, організовуйте спільні посиденьки та свята. Таким чином ви зблизитеся, охочіше будете йти на компроміс, можливо, глянете на якісь проблеми з іншого боку. Ви ж команда – згуртуйтеся! Згадайте студентські традиції та спільні уподобання, збирайтеся разом та розважайтеся!

Усі твої зусилля і звертання до сусідок нагадують щоденну моновиставу? Мабуть, настав час змінювати твою роль у ній. Якщо не допомагає жоден із методів, треба діяти рішучіше. Не допускай зверхнього ставлення до себе, пам’ятай про гідність та самоповагу. Психологічний та фізичний комфорт має бути для тебе на першому плані. Не треба терпіти, якщо відчуваєш, що тобою маніпулюють, ставляться несправедливо чи принижують. Не будь жертвою чиєїсь безвідповідальності, байдужості чи нахабства. Зрештою, можна піти самій або зробити так, щоб пішов хтось. Ти маєш право отримувати гідні умови на рівні з іншими. Опинившись у негативному оточенні, нагадай сусідкам, що у тебе такі самі права, як і в них, відстоюй їх, не бійся сказати „ні”. Але в критичній чи безвихідній ситуації тобі, все таки, краще перебратися в інше помешкання. Якщо не одразу, то в найближчому майбутньому.

Студентське життя – особливий час для тебе. Звісно, без труднощів воно минути не може. Але можна навчитися мудро вирішувати негаразди і не дозволяти комусь псувати цей яскравий, бурхливий і динамічний період!

Журнал «Тобі»

В номері: