Tobi потрібно це знати
RSS

МОБІЛІЗУЙСЯ!

Ірина Артемчук | 7 листопада, 2009 р.

Мобільний телефон є елементом твого стилю. З чого ж потрібно почати, аби визначитися з вибором? Мабуть, із ознайомлення з асортиментом. На українському ринку в представлені німецькі, фінські, французькі моделі. На що ти перш за все звертаєш увагу? Щоби телефон був гарним за дизайном, легеньким, яскравим, модним і підкреслював твою індивідуальність.

Мобільний – це не розкіш, а засіб спілкування

Кількість брендів та моделей телефонів зростає щороку, і зупинити свій вибір на одному з варіантів дуже важко. Компанії-виробники постійно вдосконалюють свої моделі, пропонуючи споживачам версії телефонів, скажімо, з пам’яттю на 8 гігабайт, п’ятимегапіксельною камерою тощо. Обираючи той чи інший варіант, май наувазі, що „найкращого” телефону не існує. Є той, який влаштує тебе за більшістю параметрів. Причому, дорожчий не завжди може бути кращим, адже ціна залежить від багатьох нюансів: новизна моделі, „розкрученість” бренду виробника, кількість функцій, особливості дизайну тощо. Стереотипи на кшталт „Телефони фірми такої-то – найкращі” або „Моделі такі-то – найстильніші” можуть не відповідати дійсності. Через аналогічні суб’єктивні судження друзів чи знайомих є ризик придбати зовсім не те, що тобі насправді потрібно. А консультант у мобільному салоні, який із посмішкою рекомендує „тільки найкраще”, може, на жаль, банально збувати застарілий товар. Добре подумай, чого хочеш від телефону. Злегковаживши у виборі, ти маєш усі шанси розчаруватися у новій побілці за декілька днів.

Що є важливим насамперед серед „плюсів” того чи іншого телефону? Можливість довго працювати без підзарядки, зручність у написанні SMS-повідомлень, оснащеність усім необхідним для спілкування через Інтернет, наявність фотокамери, достатній обсяг пам’яті та можливість використання карти пам’яті.

Телефони з класичним типом корпусу мають відкритий дисплей та клавіатуру. Ця конструкція вважається найбільш простою та надійною, хоча може програвати з естетичної точки зору.

Телефон-„розкладачка”, або, як його ще називають, „жабка”, продовжує втримуватися на лідерській позиції щодо популярності серед дівчат. Він невеликий та елегантний, ідеальний для зберігання в сумочці, – клавіатура захищена від випадкового натискання та забруднення, дисплей не пошкодиться від помади, ключів та інших дрібничок, яких завжди повно у кожній жіночій сумці. Сьогодні на ринку представлено досить широкий вибір „розкладачок” різних за функціями, дизайном та ціновою політикою. Розкладні телефони часто мають два екрани – внутрішній і зовнішній. Їх недоліком є незручність відкривання однією рукою.

Телефон-слайдер – стильний, вишуканий, компактний. Стрімка популярність спричинила справжній шквал таких моделей у різних виробників. Слайдер легко ковзає у руці, його клавіатура захована, тому захищена. Розсувний корпус у складеному вигляді не займає багато місця, а розкривати і закривати його можна однією рукою. Якщо ти любиш часто писати SMS-повідомлення, врахуй, що на такому телефоні доводиться робити це довше, оскільки клавіатура тут не опукла, а в деяких моделях навіть навмисне трохи втоплена. Загалом, на сьогодні розроблено безліч спайдерів на будь-який смак, отож, визначайся та обирай!

Для любительок усього оригінального виробники створили телефони, декоровані кристалами Swarovski. А можливо, тебе зацікавить елегантна модель з твердої породи дерева, телефон-пудрениця чи телефон-ручка? А як щодо мобільного у вигляді наручного годинника? Носячи на зап’ясті такий пристрій, ти обов’язково привернеш увагу хлопців, адже будеш справляти враження таємного агента!

Що краще – телефон, смартфон чи комунікатор?


Смартфони (smartphone, в перекладі, – „розумний телефон”) – останнє слово техніки, практично, схрещення міні-комп’ютера (КПК, тобто кишенькового персонального комп’ютера) та мобільного телефону. Хороший смартфон – це комп’ютер, який завжди з тобою. Від комунікатора відрізняється більшим розміром дисплея, розширеним набором функцій. Якщо комунікатор, так би мовити, не „зобов’язаний” бути схожим на телефонну трубку, то смартфон – це перш за все телефон.

Комунікатори, навпаки, є маленькими комп’ютерами із вбудованим телефоном. Вони більші за розмірами, але й можливості мають ширші. Смартфон буде доречним активним користувачам, яким недостатньо послуг у передачі даних (GSM data, GPRS, EDGE, WCDMA тощо).

Тонкофони. Мода на такі моделі з’явилася досить давно. Вони є ультратонкими, що дозволяє носити їх практично в будь-якій за розмірами кишені. Але враховуй, що у тонкофон не вмістиш багато функцій (медіаплеєр, фотокамера тощо), і чим він вужчий, тим меншої ємності акумулятором його можна оснастити.


“Блакитний вогник” дисплея


Сьогодні більшість моделей мобільних телефонів мають кольоровий екран, користуватися яким, погодься, зручніше і цікавіше. Керуючись модою, виробники і далі створюють екрани дедалі більшими за розміром. Вибираючи телефон, варто звернути увагу на такий показник дисплея як кількість пікселів на квадратному сантиметрі, адже саме від цього залежить якість зображення. Але май на увазі, що великий кольоровий дисплей швидше „садить” акумулятор.

До найпопулярніших типів дисплеїв мобільних телефонів належать TFT (Thin Film Transistor) та STN(Super-Twist Nematic). TFT – найбільш якісні та дорогі, забезпечують ідеальну передачу кольору, хорошу яскравість та контрастність, не „сліпнуть” на сонці. Ця технологія постійно вдосконалюється, тому нові TFT-матриці практично не мають недоліків. Але враховуй, що батарея в телефонах з TFT-моніторами швидко „сідає” і коштують вони дорожче. STN монітори мають гірші характеристики, – від яскравого світла вони „сліпнуть”, кольори бліді. Застосовуються, як правило, в недорогих апаратах, а також у додаткових екранах в телефонах-„розкладачках”. Моделі з такими дисплеями вартують, відповідно, дешевше.

Мають значення також такі показники якості дисплеїв як розширення та кількість кольорів. Отож, чим розширення вище, тим більша кількість інформації поміститься на екрані. Стандартом сьогодні є 176х120, популярним стає розширення 320х240. Щодо кольорів, то справді якісне зображення забезпечить кількість кольорів від 65535 і більше.

Найпопулярніші функції мобільного телефону


Bluetooth – це технологія бездротового зв’язку між пристроями. Вона базується на використанні недорогого каналу радіозв’язку з маленьким радіусом дії. З’єднання через канал Bluetooth дозволяє встановити бездротовий зв’язок на відстані приблизно десять метрів. На відміну від інфрачервоного порту, тут не потрібно спрямовувати пристрої один на інший (вони можуть знаходитися навіть у різних кімнатах). Користуючись цією послугою, не треба і сплачувати за підключення. Ти зможеш завантажувати у свій телефон нові логотипи та мелодії, отримувати та надсилати електронні листи. Мобільний телефон з підтримкою Bluetooth може використовуватися як модем для ноутбука чи кишенькового комп’ютера. Bluetooth-гарнітура, яка зручно кріпиться на вусі, дозволяє розмовляти на відстані до десяти метрів від телефону.

IRDA (інфрачервоний порт) – технологія, з якою ти, мабуть, знайома. Вона також дозволяє встановити бездротове з’єднання мобільного телефону з будь-яким пристроєм, що має інфрачервоний порт (ноутбуком, кишеньковим комп’ютером, модемом тощо). Інфрачервоний порт, на відміну від Bluetooth, що працює на радіохвилях, зчитує світлові імпульси. Як ми вже говорили, при використанні інфрачервоного порту, датчики обох пристроїв мають перебувати на лінії видимості. Окрім того, інфрачервоний зв’язок розраховано на одночасну роботу лише двох пристроїв.

Фото- та відеокамера дозволяють робити фотографії та відеоролики. Фото можна зберегти в пам’яті телефону або переслати зображення на інші мобільні телефони. Ця функція є дуже зручною, оскільки ти можеш знімати що завгодно, де завгодно і коли завгодно! Але май на увазі, що навіть дуже дорогий телефон, оснащений цими пристроями, недостатньо хороший, щоб замінити фотоапарат чи відеокамеру. Для нечастого використання і більш-менш нормальної якості фотографій підійде 1,3-мегапіксельна камера. Досить хороше за якістю зображення забезпечують 2 мегапікселі і більше. А от відео в переважній більшості моделей виходить не дуже якісним, і його можна переглядати хіба що на екрані телефону.

MP3-плеєр. Це зручно, оскільки можна слухати улюблену музику, економлячи місце в кишені чи сумочці. Файли MP3 можна завантажувати з комп’ютера. Якість цієї функції залежить від моделі телефону. Щоправда, наявність такого програвача має сенс лише за достатнього об’єму пам’яті (від 256 МБ) або за підтримки зовнішніх карт пам’яті.

MMS (Multimedia Messaging Service, „послуга мультимедійних повідомлень”) – популярна технологія, що дозволяє створювати, надсилати та одержувати текстові повідомлення, до яких входять зображення, аудіо- та відеоролики. Робота з мультимедійними повідомленнями дозволяє збагатити твоє спілкування через мобільний, це зручно та весело! Дехто вважає, що MMS-ки – це те ж саме, що й „повідомлення з малюнками”, які стали популярними завдяки „буму” телефонів із камерою. Але технологія MMS використовується не лише для цього. Окрім того, вона сумісна з традиційною електронною поштою, що забезпечує гнучкість доставки повідомлень з мобільного телефону на комп’ютер. Ти можеш сфотографувати та надіслати будь-яке зображення по телефону. Рекомендовано такі підтримувані формати даних: JPEG, GIF, текст, голосовий формат AMR, відеоформат H263 та деякі інші. MMS-стандарти не обмежуються якимись специфічними форматами контенту.

GPRS. Про цей стандарт ти, звичайно, щось чула, а можливо, й добре знайома. Він дозволяє передавати дані швидше, ніж у мережі передачі даних GSM, і є значно ефективнішим. Для використання стандарту GPRS потрібно мати телефон, що його підтримує, відповідні налаштування та підписку на цю послугу в оператора зв’язку, який теж має підтримувати стандарт GPRS. За допомогою GPRS ти можеш підключатися до своєї електронної поштової скриньки та одержувати листи, що надійшли, переглядати Інтернет-сторінки на своєму телефоні, завантажувати мелодії викликів, малюнки, ігри, грати в ігри в режимі онлайн, використовувати свій телефон як модем для підключення ноутбука до інтернету. Також з GPRS є можливість підписуватися на мобільні послуги одержання персоналізованої інформації, скажімо, новин спорту, екстрених повідомлень тощо.

Java – це мова програмування та програмна платформа, які використовуються для створення і роботи програм на мобільних телефонах. Завдяки програмам Java, твій телефон відкриває безліч можливостей. Серед розваг: ігри, анімаційні ролики, музичні редактори, караоке тощо. Для планування часу ти матимеш інструменти керування бюджетом, щоденники тренувань тощо. А ще Java-технологія забезпечує свіжі прогнози погоди та результати спортивних змагань, конвертер валют, допоможе в дорозі, дозволяючи читати путівники інших міст та схеми метрополітену.

FM-радіо. Ця функція буде корисною для тебе, якщо у телефоні немає MP3-плеєра. До твоєї уваги не лише музика, але й новини та різноманітні розважальні програми. Як правило, в мобільних телефонах із вбудованим радіоприймачем є спеціальна FM-гарнітура. Радіо переривається, коли хтось телефонує, а після розмови автоматично вмикається знову. Карти пам’яті – потрібна річ, особливо за наявності фотокамери чи MP3-плеєра. Вбудованої пам’яті у твоєму телефоні часто буває недостатньо, тому зручно окремо придбати додаткову карту (від 256Мб до 1 Гб). Існує три основні типи карт пам’яті: TransFlash (mini SD)/SD,MMC/RS.MMC та MemoryStick. TransFlash – це новий, найкомпактніший тип карт пам’яті. SD-карти використовуються у відеокамерах і КПК. MemoryStick є ексклюзивною розробкою Sony, тому карти цього типу використовуються лише в телефонах Sony Ericsson.

Продовжуємо життя мобільному!


Оснащеність сучасних телефонів різноманітними функціями часто вимагає делікатного користування. Як і до кожного дорогого товару, до свого мобільного потрібно ставитися відповідно. Прості правила безпеки допоможуть довго експлуатувати твій телефон. Перш за все, оберігай апарат від вологи, – за винятком дорогих моделей, телефони не дуже добре переносять, коли потрапляють під дощ. Змокнувши разом із тобою, мобільний може попрацювати ще декілька днів, а потім згаснути. Якщо у телефон проникла вода, перш за все, потрібно зняти акумулятор, а потім якнайшвидше занести апарат у сервісний центр. Не намагайся сушити його феном чи будь-яким іншим способом. Якщо ти хочеш, щоб мобільний і надалі нормально функціонував, знай, що його потрібно повністю розібрати, промити в ультразвуковій ванні та висушити. А це можуть зробити лише професіонали. Дуже часто телефони ламаються через падіння та удари. У таких випадках потрібна заміна пошкоджених деталей, що також можливо лише в сервісних центрах. Пам’ятай, що акумулятор не варто заряджати довше як 24 години. Не допускай падіння батареї у вогонь чи воду. Оберігай найбільш слабкі місця апарату – дисплей, антену, фліп та клавіатуру.

Журнал «Тобі»

В номері: