Tobi потрібно це знати
RSS

Про щасливе материнство

Ірина Артемчук | 8 листопада, 2009 р.

Твоє дитинство закінчилося, ти стала дорослою і амбітною. Сьогодні перед тобою стоїть завдання здобути освіту і самореалізуватися. Але ти – жінка, майбутня мама, тому не зможеш не думати про створення власної родини, адже це теж частина твого дорослого “завтра”. Сама розумієш, що тема материнства і підготовки до нього – важлива, багатогранна та складна. А виконання цієї почесної, величної місії – бути мамою – передбачає низку випробувань, завдань і проблем. І важливо зуміти вчасно та правильно реагувати на них. Скільки запитань одразу виринає з думкою про майбутнє материнство! Відразу зовсім з іншої точки зору починаєш підходити до вибору гідного хлопця, орієнтуючись на те, чи зможе він бути хорошим батьком для твоєї дитини, зовсім по-іншому тоді вимальовуються уявлення про власну ідеальну родину.

Чому дівчата, – і ті, хто дуже заклопотаний процесом оволодіння знаннями і хто ще тільки розмірковує, яку спеціальність краще обрати, хто не збирається наразі заводити кавалерів і хто просто відбою немає від запрошень піти в кіно чи на дискотеку, хто підшуковує альтернативні варіанти роботи, яку можна було б поєднати з навчанням, і хто безтурботно прогулюється після пар крамничками та супермаркетами, – усі вони, хочуть цього чи ні, але все одно повертаються до думки про майбутнє материнство? Перш за все, це тому, що продовження роду – одне з головних призначень у житті жінки. Тому що цього від нас очікують. Тому що ми хочемо мати нащадка від коханого. Тому що кожна з нас має на меті збудувати власні ідеальні стосунки, а пізніше створити ідеальну родину, в якій буде ідеальною дружиною та мамою. Ми створюємо цей ідеал в уяві, щось спростовуємо, щось коригуємо. Але чи варто намагатися прагнути ідеалу? Англійський педіатр і психоаналітик Дональд Віннікот ввів поняття “достатньо хороша мама”. За його теорією, такою мамою є жінка, здатна відчувати свого малюка і адекватно задовольняти його потреби, не приносячи у цей процес своїх надмірних страхів чи бажань. А хіба саме не цього хоче кожна з нас? Таким чином, доктор Віннікот “дозволив” жінці бути просто хорошою, помилятися і виправляти свої помилки, живучи нормальним, сповненим усіх барв життям.

Як стати хорошою дружиною? Що з інтелектуальних здобутків буде корисним для виховання дитини? Яких шкідливих звичок не може мати хороша мама і як їх позбутися? Чи достатньою є фізична витривалість, яка стане у пригоді майбутній мамі? Що робити, аби створити найкращі умови для майбутньої дитини і забезпечити її всім необхідним? Всі ці питання обов’язково рано чи пізно постануть перед тобою, і ти дуже хотітимеш знайти на них правильні відповіді, а найголовніше, такі, які б задовольняли саме тебе. Бути мамою – це неймовірне щастя.

Бути мамою – це непросто і відповідально. Через недосконалі реалії сьогодення можна зневіритися, сумніватися і вагатися, піддатися спокусі втекти за кордон до “солодкого життя”, вважаючи, що там вдасться здійснити свої плани стати ідеальною жінкою, дружиною та мамою. Але не все так просто. Варто пам’ятати, що рідна країна – це традиції, дух та ментальність. Нашому народу вдалося зберегти почуття поваги до роду, єдність родини, це є нашою етнічною особливістю. Отож, ти можеш гідно жити тут, здобуваючи освіту, реалізовуючи себе, вловлюючи нові тенденції, творячи власний успіх “по-українськи”. Ця можливість сьогодні у твоїх руках. Не впусти її! А ще – постарайся не розгубити на шляху до успіху складові твого власного ідеалу жінки, матері, берегині родинного вогнища, яке так тепло називають словом “сім’я”!

Журнал «Тобі»

В номері: