Tobi потрібно це знати
RSS

Мова твого жесту

admin | 16 листопада, 2009 р.

Чи знаєш ти, що поза, жести, міміка людини – це не тільки інформація про її думки і почуття, а й грізна, ефективна зброя в спілкуванні. Співрозмовник, сам того не помічаючи, певним чином реагує на твої рухи чи вираз обличчя. Відповідно, навчившись розуміти пози, жести тощо, ти одержиш усі шанси на успіх, коли потрібно переконати когось, зрозуміти наміри, почуття і думки, справити гарне враження на оточуючих.

Мовчазна мова голови

Рухи голови, які найчастіше висловлюють ставлення людини до того, що відбувається в даний момент, – це стверджувальний кивок і негативне погойдування з боку в бік. Кивання головою майже в усьому світі означає “так”, а її рухи в горизонтальній площині використовуються для вираження заперечення або незгоди. Звички до демонстрації з їх допомогою своїх бажань ми, очевидно, набуваємо ще в ранньому дитинстві.
Не раз, мабуть, у тебе виникала підозра, що співрозмовник, висловлюючи словесну згоду, в душі насправді протестує, не хоче погоджуватися. Це легко перевірити! Варто просто звернути увагу на те, чи людина, кажучи “так,” підсвідомо ледь-ледь погойдує головою, наче заперечує. Навіть якщо голос звучить переконливо, сигнал, поданий цим рухом, говорить про негативне ставлення. Отже, не варто вірити сказаному, а краще задати уточнююче запитання.
Загалом, для того, щоб визначити, чи з цікавістю ставиться до тебе співрозмовник, зверни увагу ще й на те, як він тримає голову – прямо чи нахиливши вбік. Перший варіант характерний для людей, які байдуже реагують на почуте чи побачене. Голова, зазвичай, у такому випадку нерухома, тільки час від часу робляться маленькі кивки. Поруч із тим, часто використовується поза, коли обличчя наче “підпирається” однією із рук. Якщо ж співрозмовник схилив голову, це означає, що в нього виник інтерес. Якщо ти відповідаєш на парі чи виголошуєш промову, простеж за тим, чи спостерігається цей рух у твоїх слухачів, у аудиторії. Коли так, – тебе слухають!
До речі, дівчата використовують таке положення голови для того, щоб виказати інтерес до привабливого хлопця. Бачиш, не обов’язково кокетувати, голосно сміятися, вигукувати щось. Схили голівку, і твій жвавий інтерес юнак помітить!
Коли звертаються до тебе, варто нахилити голову набік і час від часу кивати нею, – так зможеш налаштувати людину на позитивний лад, продемонструвати свою небайдужість до теми, що обговорюється.
І нарешті, якщо в співрозмовника голова опущена додолу – це перший сигнал для тебе – змінити стратегію бесіди. Людині некомфортно! Можливо, ти образила її чимось, поставила у незручне становище? Будь уважна!
Популярним є жест із закладанням рук за голову. Він характерний для впевнених у собі людей із почуттям переваги над іншими. Цей жест властивий також “всезнайкам”, тому багато кого дратує. А коли співрозмовник ще й закладає ногу на ногу у вигляді цифри “4”, то демонструє не тільки перевагу над іншими, але і схильність подискутувати.

Дай руку мені

Здавна відкрита долоня асоціювалася з щирістю, чесністю, відданістю і довірливістю. Клятви звичайно даються, поклавши руку на серце. В суді Біблію тримають у лівій руці, а права рука з відкритою долонею піднімається догори так, щоб її бачили члени суду.
В повсякденному житті використовуються три положення долоні. Перше, – коли рука складається човником, що означає жест злиденства, прохання милостині. Друге положення – долоня дивиться вниз, і це стримуючий або заспокійливий рух. Ну і, нарешті, вітальний жест, хоч це більш актуально для представників сильної статі.
Найкращий спосіб довідатися, чи відвертий і чесний з тобою співрозмовник – поспостерігати за положенням його долонь. Коли хтось говорить щиро, то звичайно розкриває перед іншим долоні цілком або частково. Коли людина щось приховує, то ховає долоні за спиною, в кишені або тримає їх схрещеними.
У тебе може виникнути запитання: “Якщо я скажу неправду з відкритими долонями, то люди повірять мені?”. Відповіддю буде і “так”, і “ні”. Отже, коли це нахабна, велетенська неправда, то, як би ти не старалась, а шило у мішку не заховаєш. Проте якщо просто захочеш, скажімо, “легенько підтасувати факти”, то вміле використання жестикуляції допоможе зробити фарс успішним.

Мова твоїх рук

А тепер давай поглянемо на найпоширеніші рухи рук і з’ясуємо, що ж вони можуть означати.
Потирання долонь. За допомогою цього жесту люди передають свої позитивні очікування. Наприклад, якщо староста твоєї групи стоїть під кабінетом бухгалтерії і при цьому потирає руки, то в тому, що стипендію сьогодні видадуть, можна не сумніватися. Щоправда, коли на автобусній зупинці в зимовий час ти побачиш людину, яка тре руки, то це не обов’язково має свідчити про негайне прибуття автобусу. Перехожий просто замерз!
Закладання рук за спину. В повсякденному житті цей жест використовується міліціонером на чергуванні, директором школи, який проходить через шкільний двір, старшими військовими чинами і людьми на відповідальних посадах. Тому це вважається ознакою впевненої в собі людини з почуттям переваги над іншими. Проведені експерименти показали, що якщо в стресових ситуаціях (таких як стан студента перед екзаменом, чекання прийому до стоматолога) прийняти таку позу, то відчуєш себе менш напруженою, навпаки, – впевненою і навіть владною.
А вже жест “руки в замок за спиною” свідчить про те, що людина засмучена і намагається взяти себе в руки. У цьому випадку одна рука захоплює зап’ястя так міцно, начебто співрозмовник намагається втриматися від того, щоб нанести удар. Саме від цього жесту, напевно, і походить вираз “Візьми себе в руки!”
Руки торкаються обличчя. Жести сигналізують у більшості випадків те, що людина говорить неправду. Якщо маленька дитина обманює, вона прикриває рукою рот чи очі. Коли людина дорослішає, її жести з використанням рук біля обличчя стають менш помітними, але вони все одно мають місце.
Руки схрещені на грудях. Сховатися за чимось – є природною реакцією людини, яку вона засвоює ще в ранньому дитинстві для самозбереження. Дитиною ти ховалася за столами, стільцями, меблями і маминою спідницею, як тільки відчувала небезпеку, з віком стала більш розбірливою в засобах самооборони і навчилася робити цей жест менш явним.
Коли при бесіді віч-на-віч ти бачиш, що співрозмовник схрещує руки на грудях, варто зробити висновок, що ти сказала щось, із чим співрозмовник не погоджується, незважаючи на те, що він на словах це не проявляє. В даний момент ти повинна постаратися з’ясувати причину його жесту і спонукати людину зайняти привабливішу позу. Простий, але ефективний спосіб змусити співбесідника розімкнути руки, – це дати йому в руки ручку, книгу, папір, інший предмет, беручи який, він простягне долоню у твій бік.

Звабливі ніжки

Ноги є не менш промовистими “семафорами” внутрішнього настрою, аніж руки. Як і захисні бар’єри, сформовані за допомогою рук, перехрещування ніг є ознакою, що співрозмовник протестує або захищається. Але не можна тлумачити це без аналізу конкретної ситуації, що склалася. Наприклад, люди часто так сидять під час лекцій або, взагалі, від довгого перебування на незручних стільцях.
Якщо людина, закинувши ногу на ногу, ще й обхоплює їх руками, то перед тобою особа зі швидкою реакцією, її дуже важко переконати. Це ознака твердого, впертого характеру. Для досягнення спільної мови з таким опонентом потрібен спеціальний підхід.
Коли ти ведеш бесіду стоячи, то окинь поглядом ступні ніг співрозмовника – як вони розвернуті. Якщо розміщені під прямим кутом стосовно твоїх, це означає, що людина позитивно налаштована, розділяє і підтримує твою думку.
Вважається, що жінкам, дівчатам вивчати мову жестів ретельно й наполегливо не обов’язково. Бо, мовляв, вони від природи наділені талантом вловлювати сигнали, знаки, що подаються іншими людьми, адже нагороджені Її Величністю Інтуїцією. Так то воно так! Але тільки інтуїція, підкріплена знаннями, допоможе тобі спокійно й впевнено почуватися в будь-якій розмові, бути впевненою, що тебе розуміють, і ти сприймаєш усе правильно.

Журнал «Тобі»

В номері: