Tobi потрібно це знати
RSS

Душа колективу

admin | 16 листопада, 2009 р.

Залишились позаду екзаменаційні переживання, відкриття навчального сезону, поздоровлення рідних. І тепер довкола … десятки незнайомих і не завжди дружелюбних облич, які розбиваються на невеличкі групки, час від часу плетуть незрозумілі інтриги, з’ясовують між собою стосунки. Як зберегти власну гідність, не нажити ворогів, не отримати неприємний ярлик на кшталт: “зануда”, “дурепа” чи й того гірше?

Період знайомства

Не зважаючи на те, що лекційні та практичні заняття уже тривають повним ходом, у групі ще дуже багато людей, яких ти знаєш виключно по іменам і уяви не маєш, про що з ними говорити, чим вони дихають та живуть. Що ж до потоку, чи тим паче факультету – довкола одні лиш незнайомі люди. Як поводитися, як знайомитися з ними? Насамперед, уникай крайнощів. Не будь самовпевненою, зухвалою, зверхньою. Не обов’язково усім давати зрозуміти, що ти – екстранеординарний, винятковий співбесідник і знайомство з тобою варто вважати за щастя. Інша крайність: надмірна привітність. Якщо ти з першого ж дня намагатимешся стати для всіх найкращим другом, порадником, паличкою-виручалочкою, це теж дратуватиме, не викликатиме довіри. Найкращий вихід – дружелюбний нейтралітет! Будь спостережливою, приглядайся до людей, вивчай їх.

Звичайно, без самопрезентації не обійтись. Але особливо вражати усіх своїми глибокими знаннями у сфері сучасної музики (кіно, косметики, моди, автомобілістики та філателії) не слід. Краще завойовувати авторитет не словом, а ділом! І найголовніше – почуття гумору. У стресових ситуаціях – а формування нового колективу, безумовно, є такою – воно є найкращим помічником. Адже Фортуна не любить зануд! І хай тебе втішає думка про те, що складний період адаптації дуже швидко минеться, все стане на свої місця: чужі стіни будуть рідними, неприступні з першого погляду хлопці та дівчата – хорошими приятелями, з якими ти переживеш ще немало приємних митей!

Правила життя в колективі

Ніколи не підводь своїх одногрупників. Що б не трапилося, пам’ятай, що ти маєш певні зобов’язання перед одногрупниками. Навіть у форс-мажорних обставинах ти повинна поводитися гідно, бути відповідальною. Наприклад: уся група повинна на “відмінно” скласти залік, аби деканат дозволив у п’ятницю не виходити на пари, а поїхати на весілля до однієї з студенток. І саме на цю пару з важливих причин ти приходиш не готова. Не варто мовчки сидіти і повторювати про себе закляття: «Нехай мене сьогодні пронесе!» Повідом своїм одногрупником про ситуацію, що склалася. Разом ви неодмінно придумаєте вихід. До речі, якщо одного разу ти станеш винуватицею біди колективу, дуже велика ймовірність того, що і всі наступні невдачі «вішатимуть» на тебе.

Не осуджуй. Не варто постійно вказувати одногрупникам на їх помилки та незнання. По-перше, важко позитивно ставитися до людини, котра усіх замучила своєю пильністю та старанністю. По-друге, навряд чи після цього тобі вибачать хоч одну помилку.

Визнавай свої помилки. Звичайно, не слід завжди й в усьому винуватити лише себе і після кожної незначної помилки слізно просити пробачення у групи за свою недалекоглядність. Проте людина, котра вміє спокійно визнати власну похибку та проаналізувати її причини, завжди викликає позитивні враження.

Не бійся критики. Найперше, навчися відрізняти конструктивні зауваження від злісних випадів. Поради від людей, котрі бажають тобі добра, завжди варто вислухати, вони можуть бути дуже корисними. А необ’єктивні тиради заздрісних людей не заслуговують жодної реакції, тим паче твого гніву чи розпачу.

Не намагайся бути досконалою. Важко проводити час разом з людиною, котра завжди й в усьому намагається бути ідеалом. Усі правила мають виключення! І прогуляти усією групою семінар – це іноді дуже здорово! Окрім того, визнай: беручись за усі мислимі та немислимі завдання, жодне з них не вдасться виконати на належному рівні!

Посміхайся. Позитивні емоції завжди приваблюють людей. Звичайно, мова не йде про “розробку і щоденне використання” чергової американської посмішки. Проте навчись помічати і пам’ятати приємні моменти життя та радіти їм.

Думай про інших. Поруч з тобою люди, котрим просто необхідна увага, розуміння, підтримки. Навчися помічати, коли хтось очікує руку помочі, потребує поради. Навчися слухати. До речі, слухати – це не просто кивати головою та задавати запитання, це вміння створити атмосферу, коли людині хочеться розповісти про найбільш наболіле. І головне – пам’ятай: командні гравці перемагають набагато частіше, аніж “одинокі вовки”.

Журнал «Тобі»

В номері: