Tobi потрібно це знати
RSS

Піклуватися про себе – модно!

admin | 17 травня, 2011 р.

Це справді так, тому дивуватися із вищевказаного твердження зовсім не потрібно. От відкрий перший, що потрапить під руку, глянцевий журнал, увімкни телевізор чи зайди в Інтернет, і ти відразу побачиш безліч найрізноманітніших порад, як бути гарною, привабливою та здоровою. Адже здоров’я – найбільше багатство людини. Буде здоров’я – буде все, так говорили ще стародавні мудреці. А тобі як майбутній матері піклуватися про себе просто необхідно. Звичайно, бавити малюка ти, можливо, будеш не завтра й навіть не наступного року, але турбуватися про себе треба починати вже.

Худни з розумом

Ти, мабуть, вже неодноразово чула про різноманітні дієти. Ними захоплюються, їх рекомендують зірки шоу-бізнесу, спортсмени і навіть політики, це стало популярною тенденцією. Можливо, ти вже випробовувала деякі з них. Дієт існує багато, але не варто розпочинати з першої-ліпшої, адже те, що підійшло комусь, твоєму організму може нашкодити. Потрібно вибирати її, враховуючи вік, будову тіла, загальний стан організму.

Якою б не була спокуса швидкого зниження ваги, врахуй, що жодна дієта не може бути основою харчування. Навіть фахівці-дієтологи підтверджують, що негативних наслідків тут часто буває більше, ніж користі. Дієта обмежує надходження в організм білків, жирів та вуглеводів, мікроелементів, усього того, до чого ти звикла і на що налаштувала свою систему травлення. Якщо в тебе вже є проблеми зі шлунком, з обмеженнями в їжі взагалі потрібно бути дуже обережною, щоб не погіршити здоров’я ще більше. Швидке схуднення – стрес для організму, а це означає, що ризик розвитку гастриту чи виразки підвищується.

Під час довготривалого обмеження в їжі у твоєму організмі руйнуються жирові та м’язові тканини. Це, в свою чергу, призводить до порушення обміну речовин та менструального циклу, погіршання пам’яті, зниження опірності організму до інфекцій. Не експериментуй зі своїм здоров’ям, а тому, якщо хочеш спробувати дієту, ознайомся з різними їх видами, порадься зі спеціалістами.

Перш ніж вдатися до дієти, розпочни з легших способів схуднення і підтримки оптимального рівня ваги. Можливо, тобі достатньо буде просто зменшити порції, скористатися порадами для зниження апетиту або зайнятися спортом.

Відпочивай активно

Чи не ловила ти себе на думці: от добре було б прогулятися, але так не хочеться вставати із зручного крісла, відриватися від улюбленого комп’ютера… Тож, замість того, аби провести час на свіжому повітрі, пройтися, ти «вбиваєш» години у задушливій кімнаті. А як відомо, головним складником здорового способу життя є саме фізична активність. І це не обов’язково йдеться виснажливі тренування у спортзалі чи багатокілометрові пробіжки довкола стадіону. Часом треба просто активно відпочивати й знайти для себе найприйнятнішу форму фізичних навантажень.

Якщо ти регулярно робитимеш хоча б ранкову зарядку, то зможеш уникнути багатьох хвороб: серцево-судинних недуг, остеопорозу, ревматизму тощо. Крім того, такі вправи позитивно впливають на психіку, зменшують страх, допомагають позбутися депресії, покращують сон. А ще – поліпшують настрій, бо під час фізичних навантажень ми забуваємо про щоденні проблеми, побутові клопоти, женемо геть від себе стреси.

Але якщо й це не є переконливим аргументом для тебе, щоб негайно знайти скакалку чи гантелі, май на увазі – регулярні заняття спортом підвищують лібідо. Адже в ті хвилини, коли твої м’язи відчувають навантаження, виділяються певні гормони, які відповідають за сексуальну енергію в організмі. Разом із тим, фізичні вправи покращують тіло, допомагають тримати себе в тонусі, а стрункі форми приваблюють представників протилежної статі.

До слова, якщо тебе не спокушають аеробіка, аква-аеробіка чи фітнес, запишися на танці. Це також прекрасна можливість не просто корисно провести час, але й здивувати кохану людину новими вміннями.

Не лінуйся – вітамінізуйся!

Ще змалечку нам усім втовкмачують у голову, що вітаміни корисні, що це – незамінні складові здоров’я та працездатності. Однак у продуктах харчування вони містяться в незначній кількості, і нестача одного з них може призвести до збою в діяльності усієї системи. А достатня кількість вітамінів у організмі забезпечується лише за допомогою різноманітного харчування.

Мабуть, у рекламі на телебаченні, в журналах, а також навіть на пляшечках з-під кремів та шампунів ти бачила написи «містить вітаміни А та Е». Так, саме завдяки цим вітамінам твоя шкіра еластична, пружна і персикового відтінку. Це справжнісінькі вітаміни краси та молодості. А от через їхню відсутність у тебе можуть з’явитися фурункули, вугрі й навіть екземи. І якщо боїшся зморшок, не варто бігти одразу до косметологів. Потрібно лише поповнити організм вітаміном Е.

Вітамін А (ретинол) – необхідний для нормального росту, функції зору, обміну речовин. Ретинол надходить до організму з продуктами тваринного походження, рослинною їжею у вигляді каротину, який у печінці перетворюється на вітамін. Найбільше його міститься у жовтках яєць, печінці, вершковому маслі, на каротин багаті морква, томати, абрикоси, перець, гарбуз.

Вітамін Е (токофероли) сприяє засвоєнню жирів, вітамінів А, D, бере участь в обміні білків, вуглеводів, впливає на функцію статевих та ендокринних залоз. Добова потреба дорослих – 10 мг, вагітних та жінок, які годують немовлят груддю, – 15 мг. Багатими на токофероли є зернові та овочі, жирні молочні продукти, яйця, олія, горох, квасоля, гречана крупа, м’ясо, риба, шпинат, абрикоси.

У тебе алергія, ти частенько хворієш, а твоя шкіра бліда та суха? Не лякайся, тобі не вистачає вітаміну С! Вітамін С (усім відома аскорбінова кислота) бере участь у процесі кровотворення, сприяє засвоєнню в організмі інших вітамінів, білків, заліза, поліпшує роботу печінки, функцію нервової та ендокринної систем. Добову потребу в цьому вітаміні може задовольнити вживання 200 г свіжих фруктів і ягід, 200 г салату із свіжих овочів, зелені, 200 г соку із свіжих овочів та фруктів.

Вітаміни групи В – В1, В2, В6 (тіамін, рибофлавін, піридоксин) – регулюють обмін речовин, функцію багатьох органів і систем. Потреба в них підвищується при м’язових навантаженнях, нервово-психічних напруженнях. Через брак в організмі вітамінів цієї групи порушуються функції нервової, травної, серцево-судинної систем, уповільнюються процеси росту, кровотворення, знижується стійкість організму проти різних хвороб. І ламкість нігтів та посічені кінчики волосся, які так не пасують до твого вишуканого й цілком довершеного іміджу, теж від їхньої нестачі. Добову потребу в цих вітамінах можуть забезпечити молоко, сир, м’ясо, ковбаси, риба, хліб, крупи.

За спостереженнями лікарів, на теренах України частіше зустрічається нестача вітамінів, аніж їхній надлишок, тому можна сміливо сказати: чим більше корисних продуктів ти вживатимеш, тим краще. Адже брак хоча б одного з вітамінів неодмінно відобразиться на твоєму зовнішньому вигляді, і жодні креми та процедури тоді вже не допоможуть.

І про інтимне

Твої статеві стосунки завжди супроводжуються ризиком зараження венеричними хворобами (сьогодні їхня кількість збільшилась, і вони називаються захворюваннями, що передаються статевим шляхом). Мова йде про сифіліс, гонорею, кандидоз, гепатит В і, звичайно, СНІД. Взагалі, відомо понад 20 мікроорганізмів (бактерій, вірусів, грибків), які мігрують від одного статевого партнера до іншого через шкіру та слизові оболонки – теплі, вологі поверхні піхви, уретри, анальний отвір, ротову порожнину. Отож, захворюваннями, що передаються статевим шляхом, ти можеш заразитися під час інтимного контакту, особливо через генітальний (статевий), оральний (через рот) чи анальний (через задній прохід) секс.

Таким, на жаль, є інший бік медалі, що називається «секс, інтимні стосунки». Ризик захворіти на венеричні хвороби досить високий, оскільки відомо, що у 29 відсотків підлітків, які ведуть сексуально-активний спосіб життя, виявляються ознаки захворювань, що передаються статевим шляхом. Та ступінь ризику залежить лише від твоєї обізнаності та безпечної поведінки. Тому зведи свій ризик захворіти до нуля! Пам’ятай про контрацепцію, адже так ти піклуєшся не лише про себе та партнера, але й про майбутніх дітей.

Журнал «Тобі»

В номері: