Tobi потрібно це знати
RSS

Контрацепція з різних точок зору: що ми знаємо про це, а що ні

admin | 30 березня, 2016 р.

kontratceptciyaЯкщо хтось цікавився поняттям «ефект попутника», то відразу зрозуміє, до чого ця мова. Як відомо, незнайомій людині, яку бачиш вперше в житті і переконаний, що потім ніколи і ніде не зустрінеш, як це трапляється із випадковими попутниками, скажімо, у поїзді чи залі очікування в аеропорту, людина здатна відкрити про себе найнесподіваніші секрети. Слово за слово, знічев’я може розповісти такі таємниці, про які близькі люди навіть не здогадуються. А все це той «попутницький ефект»! Майже аналогічна ситуація відбувається і тоді, коли людина телефонує за номером довіри чи гарячої лінії. Усвідомлення того, що співрозмовник її не бачить і потім ніколи не впізнає за голосом, навіть якби дуже захотів, провокує на відвертість, знімає усі комплекси та табу. Але про це потрібно говорити, – адже якщо є певні проблеми, то вони обов’язково потребують вирішення. На які ж такі «особливі» запитання найчастіше доводиться відповідати, –розповідаює консультант Всеукраїнської інформаційної лінії з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я, що діє в рамках проекту «Здоров’я жінок України», лікар-гінеколог, кандидат медичних наук Володимир Іванович Банніков .


- Вважається, що до двадцяти років проблема з контрацепцією може бути тільки одна – її відсутність. Після двадцяти – усі вже знають про те, що запобігатися від небажаної вагітності потрібно, але постає інше питання: як підібрати зручний і безпечний протизаплідний засіб? З тридцяти років сумніви і запитання теж уже зовсім інші. А якого віку люди найчастіше телефонують до вас?

Люди різного віку – це однозначно. Хоча, погодьтеся, що за телефоном іноді важко конкретно визначитися із віковими межами. Але судячи із запитань, теми контрацепції цікаві, можна сказати, і внучкам, і бабусям.

- І що ж турбує юних?

Насамперед – той загадковий «перший раз»… А якщо говорити без жартів, то запитання  у цій темі, що до нас надходять, стосуються ступеня больових відчуттів під час перших інтимних стосунків, чи стає більш боляче від застосування в цей момент презерватива, чи багато виділяється крові, чи правда, що після «першого разу» неможливо завагітніти, що потрібно зробити, аби не завагітніти. Тому доводиться пояснювати і про біль, який у першому в житті статевому акті може виникнути від недостатнього збудження, пов’язаного з хвилюванням, і про презерватив, товщина якого 0,06 мм, і який мало того, що вкритий спеціальною змазкою, так ще й запобігає небажаній вагітності та хворобам, що передаються статевим шляхом.

- Очевидно, за страхом перед ймовірним болем про такий неромантичний бік інтимних стосунків, як статеві інфекції, юні та не досвідчені й справді думають рідко. А от як щодо «завагітніти після першого разу», – це можна чи ні?

Звичайно, що таке може статися, – як і після кожного незахищеного статевого акту. Тим більше, якщо в дівчини вже були перші місячні. Отже, ми в розмові з такими абонентами знову повертаємося до теми презерватива як засобу контрацепції для молодих дівчат.

-А що їм, до речі, ще можна застосовувати задля цього?

Зрозуміло, що, як і більш старшим, всі бар’єрні методи. Окрім презервативів, – піхвові ковпачки, діафрагми та губки, які закривають собою шийку матки, щоби сперма не потрапила в її порожнину. Ковпачки та діафрагми, виготовлені з латексу, мають різні типи і розміри. Тому підбір такого засобу, як і рекомендації з використання, здійснюються гінекологом індивідуально з кожною жінкою.

- Але ж не кожна молода дівчина піде з цим до гінеколога! Добре, що вона на «гарячу лінію» відважилась зателефонувати.

Це правда. Тоді можна запропонувати губки. Вони виготовлені з поліуретану і мають один розмір, а завдяки петельці, їх легко діставати. Це простий та зручний у застосуванні засіб, але губку неможливо залишати в піхві довше, аніж на 24 години, та й під час критичних днів вони не підходять. Губки просякнуті сперміцидом – речовиною, що знищує сперматозоїди.

- Сперміцидом? Звучить якось дуже «хімічно»…

Більше того, – з такою назвою є навіть ціла група хімічних бар’єрних контрацептивів. Вони так і називаються «сперміциди»: спеціальні свічки та креми, які вводяться за 15 хвилин до статевого акту. Між іншим, це досить надійний метод контрацепції. Крім того, сперміциди з антибактеріальними компонентами можуть оберігати від деяких захворювань, що передаються статевим шляхом. Утім, не від всіх. Презерватив у цьому плані надійніший. Але от щодо небажаної вагітності, то ефективність їх – 80%. Однак «мінусом» є можливі відчуття дискомфорту, причому, і й жінки, і у її партнера, через подразнення слизової оболонки аж до алергічних реакцій.

- А гормональні контрацептиви молодим дівчатам можна, – про таке у вас запитують?

Звичайно запитують і досить часто. Відповідь тут однозначна: звичайно можна, – в контексті надійності протизаплідної дії тут сумнівів немає. Тим більше, що дівчаткам-підліткам в деяких випадках гінекологи навіть призначають оральні контрацептиви, оскільки вони володіють лікувальною дією, зокрема, сприяють регуляції менструального циклу. Це ж стосується і вирішення певних дерматологічних проблем на зразок зменшення жирності шкіри і кількості вугрових висипань на обличчі. Але знову таки наголошуємо про обов’язкову консультацію із лікарем для правильного вибору препарату, та й про захист від статевих інфекцій нагадуємо.

- Отже, знову повертаєтесь до теми презервативів!

Куди ж без них, тим більше, що вони на сьогодні є найбільш надійним захистом від венеричних хвороб і ВІЛ-інфекції. Щоправда, за статистикою від 1 до 3% людей страждають алергією на латекс, із якого виробляють презервативи. Втім, для них розроблені варіанти з поліуретану.

- А на відчуття дискомфорту під час застосування презервативів скаржаться?

Таке трапляється. Причому, звучать аналогічні претензії зазвичай із вуст чоловіків. Фраз на зразок «займатися сексом в презервативі – все одно, що купатися в чоботях» наслухалися вже чимало. Але все це дуже суб’єктивно.

- Про що ще чоловіки запитують?

Насамперед, про те, чи правда, що після перерваного статевого акту жінка можна завагітніти!

- Вони не вірять у таке?

Як бачите! І пояснення, що перерваний статевий акт – найбільш ненадійний метод контрацепції, якщо його взагалі можна так назвати, частенько викликає навіть обурення. Доводиться для доводів знаходити більш доступні слова на зразок того, що насправді чоловік не відчуває початку еякуляції: йому здається, що він «ще ні», а насправді, вже «так», і коли думає, що «ось-ось», – може стати пізно. За статистикою, 80% жінок, які «випадково» завагітніли, оберігалися саме за допомогою перерваного статевого акту. До речі, люблять чоловіки поговорити і про календарні методи запобігання вагітності.

- Очевидно, це та сама категорія, яким презерватив заважає… Ви хочете сказати, що «безпечним» дням вони довіряють?

Тут існують суттєві нюанси, хоча, як не дивно, після тридцяти цей метод дієвіший, ніж у двадцять років. А все тому, що його можуть дозволити собі лише жінки із стабільним менструальним циклом.

- І що, чоловіки хочуть у це детально вникати?

Трапляється. Хоча справді, такі теми – більше жіноча прерогатива. Саме жінкам легше обчислити свої «безпечні» дні: відомо, що овуляція при 28-денному циклі в середньому трапляється на 14 день, після чого яйцеклітина живе 24 години. Якщо її за цей час не запліднити, то вона гине. Отже, приблизно з 16 дня до початку менструації вірогідність завагітніти мінімальна.

- Якісь може ще є інші «безпечні» дні?

У першій фазі циклу (особливо перші два-три дні) і під час менструації ймовірність завагітніти також практично рівна нулю. Ближче до середини циклу ризик різко підвищується. Річ у тому, що сперматозоїди можуть жити в статевих шляхах жінки достатньо довго. Наприклад, якщо статевий акт трапився на десятий день, сперматозоїди цілком здатні дотягнути до 14-го і запліднити яйцеклітину.

- А як би це можна було визначити точніше?

Потрібно точно знати день овуляції. Обчислити його можна двома способами: побудувавши графік зміни базальної температури (тобто, температури, яка вимірюється у роті, піхві та прямій кишці жінки відразу після пробудження) або скориставшись спеціальним тестом на овуляцію (дві смужки на тесті означають, що овуляція відбудеться в найближчих 36 годин). Щоправда, календарний метод часто дає збої, і його ефективність – не вище 65%.

- Ви говорили, що свої запитання задають також і бабусі?

Досить відносно, звичайно, записувати жінок, які цікавляться контрацепцією, до розряду «бабусь», але коли звучать запитання на зразок «як впливають оральні контрацептиви в період менопаузи», розумієш, що маєш справу зі зрілою жінкою. З такими людьми дуже легко знайти спільну мову і пояснити, що в «бальзаківському» віці особливої важливості набуває проблема остеопорозу (ламкості кісток) через те, що організм переналаштовується на інший ритм роботи, і кількість статевих гормонів різко знижується. Отже, оральні контрацептиви запобігають виникненню даного стану, оскільки сприяють нормальному процесу оновлення клітин кісткової тканини і гальмують їхнє руйнування. Але треба все одно мати на увазі, що прийом будь-яких гормонів треба обов’язково узгодити з лікарем…

А якось подзвонила молода жінка, яка вжила дуже цікаве визначення щодо себе: сказала, що такі, як вона, вагітніють навіть від поцілунків. І «поцілунків» цих у неї вже двоє по хаті бігає.

- І що ж ви їй порадили в плані контрацепції?

Докладно розповіли про внутрішньоматкові спіралі, – найбільш оптимальний метод контрацепції для жінки, яка вже народжувала і найближчими роками вагітніти не планує, адже спіраль ставиться на 3-5 років. Пояснили відмінності між механічними і гормональними спіралями: механічна – просто чужорідне тіло (пластикова, мідна, срібна або позолочена конструкція Т-подібної форми, оснащена невеликими нитками, які найчастіше називають «вусиками»), яке знаходиться в матці і оберігає від вагітності. У гормональної – два ефекти: чужорідне тіло плюс гормональний контрацептив. Крім того, вона пригнічує формування міоми матки і надає лікувальний ефект при ендометріозі.

- То недоліків у спіралей взагалі немає?

Чому ж немає. За бажанням, недоліки можна знайти у всьому, оскільки контрацепція, як і все у медицині, – справа дуже індивідуальна. За використання механічних спіралей, наприклад, можуть посилюватися кров’яні виділення під час місячних, також потрібно не забувати регулярно перевірятися у гінеколога. Гормональні ж спіралі десь у 5-7 разів дорожчі механічних (коштують приблизно 1500 гривень). Поки організм «звикає» до гормонів, тривалий час можуть бути спостерігатися незвичні виділення. Та й протипоказання і побічні ефекти у такої спіралі можуть бути, як і у всіх гормональних контрацептивів.

- Невже з гормональною контрацепцією трапляються якісь складнощі?

В контексті того, що на сьогоднішній день прийом гормональних контрацептивів є найбільш оптимальним методом оберігання від небажаної вагітності, який з одного боку, дає практично стовідсотковий захист, з іншої – допомагає продовжити молодість і віддалити настання менопаузи, звичайно, ні. Але дуже важливо, щоб до вживання гормонів у людини не було протипоказань і побічних ефектів. Тому, вибираючи гормональну контрацепцію, потрібно мати на увазі, що препарат повинен підбирати тільки лікар-гінеколог і лише після ретельного обстеження. Найголовнішим є також те, пігулки потрібно пити щодня в один і той самий час: якщо хоч раз забудеш – контрацептивний ефект втрачається.

- І що, виправити вже нічого неможливо, якщо не прийняти одну-єдину таблеточку?

Виправити можливо: треба її випити негайно, після того, як згадали про це, і продовжувати прийом препарату далі. Але в інтимних стосунках доведеться застосовувати додаткові методи контрацепції.

- Тоді вже краще приклеїти протизаплідний пластир і не перейматися нічим!

Такий метод ми також радимо, оскільки незважаючи на те, що пластир – теж гормональний контрацептив, жінками він переноситься легше, ніж оральні засоби. Хоч би тому, що в цьому випадку гормони всмоктуються, минаючи системи травлення, а це означає, що вирішується ряд проблем, пов’язаних із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, препарат краще засвоюється, спрацьовує менша доза гормонів, менше побічних ефектів. Ще один плюс пластиру – зручність застосування. Не потрібно щодня пити пігулки, раз приклеїв – тиждень діє. Однак і тут потрібна попередня консультація гінеколога: у пластиря, як і у всіх гормональних контрацептивів, є протипоказання і побічні ефекти. Це ж стосується і підшкірних імплантатів, і ін’єкцій, і вагінальних кілець.

- Ви переконали, що вибір контрацепції – досить складний і дуже відповідальний процес. Організм кожної жінки індивідуальний, і препарати для запобігання небажаної вагітності повинні підбиратися індивідуально. А порадитись із фахівцем щодо таких питань – це справа дуже важлива.

Ми завжди раді допомогти усім, хто до нас звертається. Діє Всеукраїнська інформаційна лінія з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я за телефоном 0-800-50-27-57. Працюємо щодня, з понеділка до п’ятниці, з 9 до 18 години, без перерви. Дзвінки на інформаційну лінію є безкоштовними зі стаціонарних телефонів в межах України.

Розмову вела журналіст (проекту «Здоров’я жінок в Україні») Оксана Михайленко.

Журнал «Тобі»

В номері: