Tobi потрібно це знати
RSS

ОКСАНА БІЛОЗІР: Сьогодні ми закладаємо основи спільного безпечного майбутнього

admin | 26 листопада, 2020 р.

tobi_bilozir11Гуманітарна безпека нашого суспільства в умовах ведення гібридної війни – це багаторівневе поняття. Воно стосується психологічної реабілітації військових, психічного і ментального здоров’я дітей, інклюзії в широкому розумінні цього поняття і стосовно різних категорій наших громадян. Важливим моментом є те, що зараз ми почали розбирати всі ці сегменти єдиної проблеми. Вивчати та впроваджувати міжнародні практики, які дають нам можливість визначити ту чи іншу проблему, знайти шляхи її подолання, а також застосувати превентивні методи, для запобігання виникненню таких проблем.

Першим практичним кроком на цьому шляху та на виконання указу Президента України Петра Порошенка  «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей­сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа», став ухвалений в парламенті антибулінговий закон. Також, у Верховній Раді було створено міжфракційне депутатське об’єднання «Чужих дітей не буває», яке має в приорітеті законодавче забезпечення прав дітей в Україні. 6 лютого 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який передбачає економічний захист дитини в сім’ї. Було ухвалено закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань і сексуальної експлуатації», який захищає наших дітей від сексуального насильства.

Уповноваженим Президента України з прав дитини в нас вперше було створено Національну дитячу раду. До неї увійшли лідери, кращі учні шкіл, делеговані навчальними закладами. І от на прикладі проблеми булінгу ці діти запропонували стати волонтерами у своїх школах, щоб вести інформаційну кампанію серед товаришів. Це є важлива превентивна робота, зініційована самими учнями, яка дасть надзвичайно позитивну хвилю для усієї освітянської спільноти.

Закон про булінг вже почав діяти і є вже перший вирок у такій справі. Говорячи вголос про дану проблему в суспільстві, в нашому освітньому середовищі, ми ставимо собі за мету зменшення проявів такого явища і захист дітей від агресії, психологічного тиску в шкільних колективах.

Інша сторона явища булінгу, яка має ту ж саму суть – приниження, знущання, залякування, всякого роду сексуальні домагання на робочому місці, це є мобінг.

В літературі мобінг визначається як психологічний терор, переважно груповий, цькування щодо будь­кого з працівників з боку його колег, підлеглих або керівництва, що включають в себе постійні негативні висловлювання на адресу працівника.

Журнал «Тобі»

В номері: