Tobi потрібно це знати
RSS

МАЙБУТНІЙ ТАТО: інструкція з використання

Ірина Артемчук | 8 листопада, 2009 р.

Яка ж вона красуня! Особливо, коли посміхається. Приємно прокинутися вранці і обійняти мою малу. Ніколи не думав, що зможу постійно думати тільки про одну дівчину. Нам добре говорити і мовчати вдвох, подобається все робити разом. Я хочу повезти її у цікаві місця, навчити кататися на лижах, хоча вона й боїться. Навіть пісні її улюблені почав слухати. Ну і вона вже не так критикує мої музичні вподобання. Я хочу зробити її щасливою!

Як хочеться, щоб хтось колись думав так і про тебе, правда?! Ти розважаєшся, знайомишся з новими людьми, спілкуєшся, зустрічаєшся і кокетуєш з різними хлопцями, оцінюєш їх, симпатизуєш чи критикуєш, когось підпускаєш до себе, когось відштовхуєш, щось плануєш і підлаштовуєш, обираєш і сумніваєшся, борешся за свою любов і відстоюєш незалежність. А десь там, за лаштунками усіх цих подій своїм повноцінним життям живуть думки про власного пухкенького малюка, візочок, брязкальця. Так легко і яскраво уявляти себе мамою, спостерігаючи за чужими дітьми, – ось ти з дитям на руках, ось симпатичне ліжечко у затишній дитячій кімнаті, ось великий кумедний заєць. Ти повертаєш голову до тата… Але його не видно. Вимальовується лише нечіткий силует… Яким же він має бути? Де він? Як зробити правильний вибір?

Для жінки такі фантазії є природними, викликані закладеними природою материнськими інстинктами. Однак не все так просто, адже сьогодні ти бачиш батьком своєї дитини блакитноокого красеня з сусіднього під’їзду, який у твоїй уяві впевнено котить візочок з дитиною. А вже завтра на тебе неабияке враження справив інтелектуал-викладач, і ти не можеш позбутися думки, що батьком твого майбутнього малюка повинен бути саме такий чоловік. Відомий психолог Ерік Берн стверджував, що кожна людина створює для себе один чи декілька “сценаріїв”, які диктують нашу поведінку протягом життя. Такий план складається ще в дитинстві, з роками чітко структурується і стає своєрідним захистом від емоційних стресів. На вибір того чи іншого сценарію в дитинстві впливає твоє найближче оточення, а одним із найважливіших його розділів є уявлення та настанови, що стосуються твоєї майбутньої родини.

Отож, хлопців довкола так багато, часу так мало, а любов буває такою злою. Потенційного партнера і батька для дитини ти вибираєш серед певного, невеликого відсотка оточуючих тебе хлопців. Все починається, звісно, з простої симпатії, – ти спочатку комусь тільки симпатизуєш, виокремлюючи його серед інших, помічаючи у ньому щось особливе та унікальне, оцінюєш його як носія певних якостей, звіряючи із вже давно складеним у голові списком необхідних характеристик, обов’язково притаманних твоєму потенційному обранцю. Це й зрозуміло, – ти закладаєш фундамент стосунків у майбутній родині, тому важливо, щоб цей фундамент був міцним та надійним.

Що для тебе має значення на першому етапі знайомства? Зовнішність, риси характеру, поведінка. Потім ти шукаєш шляхи зближення з цією людиною, знаходиш схожість в інтересах та світоглядах, можливість взаємного доповнення одне одного. У різному віці важливими є інші критерії. Але чим старшою і досвідченішою ти стаєш, тим досконалішою виглядає модель стосунків із хлопцем та уявлень про майбутню родину.

Нам властиво оцінювати людину за різними параметрами: тіло, душа, розум, характер, гроші, посада тощо. Перш за все, ти зауважуєш проникливий погляд, колір волосся, зріст і статуру, рухи. Як з’ясовується згодом, душа також має неабияке значення, – звертаєш увагу на духовні прояви хлопця, його унікальність та винятковість. Розглядаєш його систему цінностей і визначаєш, наскільки вона збігається з твоєю. Далі на арену виходить розум, – а як же ж без нього? При чому, рівень інтелекту якоїсь конкретної людини здатний виявитися для тебе важливішим за зовнішні дані, посаду чи гроші. Розумний хлопець стільки всього знає, швидко знаходить вихід зі складної ситуації, може досягти в майбутньому високих цілей. Тому як не враховувати цей критерій у виборі партнера і потенційного тата для своєї дитини!

Характер твого обранця – річ складна та індивідуальна. Він може бути харизматичним, добрим, агресивним, серйозним, нестримно веселим, небагатослівним і похмурим, невгамовним і оптимістичним, сентиментальним, цинічним, дратівливим, врівноваженим, терплячим, самовпевненим тощо. Таким, який потрібен саме тобі й відповідає уявленням про ідеального тата. Чим більше виникає в тебе запитань під час вашого спілкування, тим чіткіше ти бачиш особливості людини, яка постає перед тобою. Варто пам’ятати, що романтичний ореол може одного дня розвіятися, а риси твого обранця залишаться тими самими. Щоправда, гроші та посада – критерії, що, в принципі, не завжди мають бути першочерговими у виборі. Не забувай, що матеріальне становище, як і соціальний статус, – це речі дуже мінливі.

Шукаю майбутнього тата. Інтим не пропонувати!

Під час вашого квітково-цукеркового періоду бажання народити дитину швидше може виникнути в тебе, – штовхають все ті ж материнські інстинкти. Але до появи дитини пара, у якої все начебто гаразд у емоційному, сексуальному плані, може виявитися не готовою. Тому питання можливого батьківства потрібно від самого початку аналізувати та обговорювати з партнером. Твоя поведінка у плануванні й створенні власної родини – це прагнення свідомо чи підсвідомо реалізувати ту модель родинних установок, що вже вималювалась у тебе. І дуже важливо, щоб твої ключові уявлення стосовно різних житейських моментів збігалися з тими, які є у твого хлопця. Саме тоді ти зможеш отримати від нього те, чого очікуєш. Ідеальною моделлю родини вважаються партнерські відносини. Навіть якщо така пара зіштовхується з конфліктом, він вирішується конструктивно, шукаються раціональні шляхи вирішення.

Як визначити, що хлопець, з яким зустрічаєшся, буде хорошим татом, тобто, таким, який тобі потрібен? Дуже добре, якщо є можливість побачити коханого у різних іпостасях, вийти за межі дискотеки, кінотеатру, спортмайданчика чи кав’ярні. Якщо такої нагоди немає – створи її! Чим більше ти побачиш, тим чіткішим буде портрет хлопця як майбутнього батька. Тобі допоможуть ненав’язливі запитання, його враження, коментарі про інших дітей. Це можна з’ясувати обережно. Поспостерігай за тим, як він реагує на чужих діток та вагітних жінок. Що він відчуває при цьому? Попроси прокоментувати поведінку екранного героя чи вашого спільного знайомого, який вже став батьком. Можна також розпитати хлопця про його власне дитинство, дізнатися, наскільки щасливим воно було, що йому не подобалося чи залишило якісь негативні спогади? Все це може відобразитися на вашому спільному майбутньому. Однак не потрібно влаштовувати екскурси в минуле, поводячи себе як психоаналітик на прийомі. Такі розмови мають вестися “між іншим”, виринати з певної теми, яку ви обговорюєте. Якщо докласти трохи зусиль, то, обираючи супутника життя і майбутнього батька для дитини, зможеш розгледіти у своєму хлопцеві порядність, доброту, щедрість, самоповагу, вміння іти на компроміс та зберігати контроль над собою в екстремальних умовах. А також, можливо, побачиш риси, яких варто остерігатися: схильність до агресії та алкоголізму, егоїзм, самозакоханість, скупість, нестриманість у вияві емоцій, надмірну грубість і жорстокість.

Корисно для тебе також потоваришувати з батьком коханого і з’ясувати, який він. Такий досвід має неабияке значення, а приказка “Яка хата, такий тин, який батько, такий син” досить часто має сенс. Отож, існує висока ймовірність того, що років за двадцять твій хлопець буде саме таким, як його тато. Поспостерігай, яка атмосфера в родині коханого, якими є його стосунки з батьками, що там “не так”, яку поведінку ти вважаєш неприпустимою? Якщо закрити очі на все це, пізніше на тебе можуть чекати неприємні сюрпризи. Чоловік може мати різні причини, через які не бажає мати потомство. І не демонструвати їх, коли ви милуєтеся зорями, смієтеся над сімейною комедією чи спостерігаєте за чужими дітьми.

Ти повинна розуміти, що стосунки просто закоханої пари можуть допускати певну емоційну екзотику, егоїзм, сумнівні розваги та безвідповідальність у деяких речах. Але створення родини – це зовсім інша, серйозна справа, яка, окрім любові, вимагає критичного відбору, прагнення до гармонії, більших запасів терпіння, розуміння, мудрості та цілеспрямованості.

Майбутній тато: в очікуванні дива

Далеко не завжди повідомлення “Ти станеш татом” викликає у чоловіка захоплення і відчуття щастя. Щонайменше, – це шок. Життя майбутнього батька враз змінюється. Він може впевнено гнати нічною трасою, вести плідні переговори з клієнтами, полагодити будь-що, носити мішки з картоплею, але впасти в паніку від новини, що в нього з’явиться дитина. Ще вчора ви безтурботно розмовляли і гуляли нічним містом, легко “зривалися” в гори на вихідні, планували стільки всього разом зробити. А тепер… Комусь може і смішно. А йому – страшно. Він боїться, що не зможе забезпечити повністю родину, його лякає нерозуміння багатьох речей і власна недосвідченість, перспектива, що кількісно і якісно зміниться ваше сексуальне життя, а негативна ситуація у суспільстві може відобразитися на малюкові. Тато відчуває стрес. А ще – ревнощі. Оскільки думає, що вся увага тепер приділятиметься дитині і на нього часу не залишиться, він втратить позицію єдиного і неповторного… Чоловік має право на ці страхи. Так само, як ти маєш право боятися болю при пологах, небажаних змін у зовнішності, неможливості працювати довгий відрізок тощо.

“Ми вагітні!” – як гарно звучить цей вислів, що часто лунає з уст персонажів зарубіжних фільмів. Він автоматично передбачає спільність рішення, результату, уявлень. Хочеш, щоб і в тебе так було? Тоді вперед! Підготуй коханого заздалегідь. Створи передумови, завдяки яким новина про дитину буде не шоком, а очікуваною радістю.

Потрібно розуміти той факт, що жінка має дев’ять місяців для народження дитини, вона є одним цілим з малюком, відчуває і контактує з ним. А чоловік – лише спостерігач цього процесу, активний або пасивний. Йому важче пробудити у собі батьківські почуття. Він стає татом одного дня. І саме тоді до кінця усвідомлює значення цієї події, відчуває всю неповторність нової ролі.

Сьогодні засоби масової інформації, виробники дитячих товарів, реклама сприяють залученню чоловіка до питань батьківства, допомагають йому. Романтичний образ тата, вмілого і уважного, активно пропагується. Завдяки цьому багато чоловіків вже не так сильно лякаються своїх обов’язків перед дитиною. Цілком можливо, що твій хлопець уже знайомий з деякими питаннями батьківства. Але далеко не з усіма, які знадобляться вам. Тож, просвітницько-агітаційну роботу і тести провести не завадить.

Дехто, керуючись стереотипами, вважає, що обговорення питань материнства з чоловіком зайве. У таких випадках все, що відбувається з жінкою під час вагітності, є таємницею для майбутнього батька. В результаті, у такої пари втрачається близькість стосунків та гармонія. Дуже корисним є перегляд документальних фільмів, де показано процес народження, фізіологічні та психологічні особливості вагітності. Для чоловіка це може бути справжнім відкриттям. Після побаченого він стане уважнішим, терплячішим і більш свідомим у питаннях батьківства. Дослідження доводять, що під час вагітності жінки в батька дитини також відбуваються гормональні зміни, знижується рівень тестостерону у крові. Сьогодні йому навіть надається можливість брати безпосередню участь у пологах. Емоційна підтримка з його боку в цій ситуації важлива не лише для жінки, а й для малюка.

Не варто боятися залучати коханого до виконання батьківських обов’язків після народження дитини. Але важливо узгодити все наперед, поступово готуючи його до цього, оскільки, якщо це зробити після пологів, все може бути набагато складнішим, – не встигне чоловік оговтатися після стресу, пов’язаного з поповненням у родині, як його чекає ще й список обов’язків та претензій. Участь тата в житті малюка важлива з перших днів його життя, але активний контакт з дитиною у чоловіків починається, коли маля досягає приблизно двох років. Спочатку новоспечений татусь і справді може бути безпорадним. Зате пізніше він стане для сина чи доньки символом впевненості, дисципліни і порядку.

Ідеальний батько.

Реальний батько.

Знайди відмінності!

Звісно, майбутній тато може припускатися помилок. Сюрпризи, приємні чи не дуже, однаково будуть, адже передбачити і врахувати все неможливо. Реальний тато може відмовитися вставати разом з тобою до малюка вночі, набурмоситися і переселитися на кухню, залишивши тебе саму з дитиною та проблемами. Він може раптом втратити своє тонке почуття гумору, адже з дітьми різного віку буває не до сміху. Він також може втікати на роботу, не приділяти вам достатньо уваги, аргументуючи це тим, що заробляє гроші. Не вміти правильно одягнути дитину чи приготувати їжу. Але тато може стати найкращим другом вашого сина чи доньки у підлітковому віці. Він знатиме, що робити зі складним конструктором, як встановити намет, дасть пораду без зайвої сентиментальності, діятиме рішуче у критичній ситуації. Дитина може розраховувати на його силу і захист.

Важливо зрозуміти, що готовність до батьківства – обов’язок не лише твій, але й твого партнера. Ви повинні зробити все для того, щоб дитина могла пишатися обома батьками, адже ви будете найріднішими людьми для неї.

Для подальшого розвитку дитини дуже важливо, щоб у стосунках між батьками була гармонія. Якщо ти бачиш, що людина, з якою зустрічаєшся, не буде гідним батьком для твоєї майбутньої дитини, – не варто мати ілюзій, що все зміниться. Можливо, є сенс шукати іншого супутника життя?

У жодному разі не варто допускати, щоб малюк став засобом прив’язування вас одне до одного. Такий вчинок є дуже підступним і несправедливим як щодо партнера, так і щодо дитини, яка не є річчю чи іграшкою. Це може відобразитися не лише на стосунках пари, але й на малюкові, ставши причиною конфліктів, психічних розладів і проблем у родині. Зрештою, чоловіка таким способом можна втримати лише тимчасово. Це дуже проблемний крок, якого не варто робити свідомо. Тим більше, що часто буває якраз навпаки, – поява небажаної, невчасної дитини лише ускладнює стосунки або ж взагалі може зруйнувати їх.

Якщо ти хочеш створити і мати міцну родину, враховуй, що її будова розпочинається не після виходу із РАГСу, а на момент початку серйозних стосунків із хлопцем. Батьківство – це відповідальність двох людей. Не дарма кажуть, що, перш ніж народиться дитина, повинна народитися сама мама. Логічним буде додати, що і майбутній таточко має стати батьком ще до появи малюка на світ. Не бійся обговорювати ці питання з хлопцем на кожному з етапів ваших стосунків. Адже неузгодження все одно випливуть на поверхню, але може бути запізно. А для родини так важливо, щоб кожен думав і дбав про щастя іншого! Батьківство – це необхідна умова повноцінного розвитку особистості чоловіка, яка реалізує у його потребу і здатність захищати, брати на себе відповідальність. Поговори з майбутнім татом без страхів та ніяковіння. Допоможи йому врешті відпустити власне дитинство й влаштувати щасливе життя вашому майбутньому малюкові! Бути мамою – це щастя. Тож нехай усвідомлення цього та прагнення до нього вбереже тебе від легковажності й помилок у стосунках із хлопцем, які в майбутньому можуть нашкодити тобі та майбутній дитині.

Журнал «Тобі»

В номері: