Tobi потрібно це знати
RSS

Cпілкування електронною поштою

admin | 13 листопада, 2009 р.

Будь певна: епістолярний жанр не помирає! Навпаки, – розвивається, стає багатшим, яскравішим, дивує новими гранями та традиціями. Найвиразніший елемент у низці сучасних віянь – електронна пошта або, як називають її на англійський манер, Е-mail.

День народження електронної пошти

Роль “батька електронної пошти” належить Рею Томлінсону, фахівцю в галузі цифрових мереж. У 1971 році він розробив поштову програму для пересилання повідомлень по мережі. Засновник так згадував про перші електронні листи: “Я посилав самому собі безліч текстових повідомлень, бігаючи від комп’ютера до комп’ютера. Що це були повідомлення тепер і не згадати… Цілком ймовірно, що просто літери, котрі підряд ідуть на клавіатурі”.
Однак знайомий нам вигляд електронна пошта набула тільки після серйозної доробки програми, яка полегшила користувачам роботу з електронною поштою. Вона дозволяла створювати і сортувати списки листів, вибирати і читати необхідні повідомлення, зберігати послання, а також пересилати електронні листи на іншу адресу або автоматично відповідати на отримане послання.
Саме в цей час в адресах електронної пошти почав використовуватися символ @ – на телетайпному апараті, що був у розпорядженні Рея Томлінсона, ця клавіша використовувалася для пунктуації і позначення англійського прийменника at (на). Таким чином, електронна адреса вигляду ім’я користувача @ ім’я домена позначає не що інше, як “користувач із таким ім’ям на такому домені”. Все ясно і цілком логічно – ось де “собака” заритий.
А 12 квітня 1979 рік – світ святкує день народження смайлика, саме в цей день програмісти запропонували включати в “сухі” комп’ютерні тексти деякі символи, що позначають емоції.
Електронна пошта цілком зненацька для багатьох відродила епістолярний жанр, якому після винаходу телефону, напророкували швидку смерть. Сьогодні в електронний конверт можна вкласти не просто текст, але і фотографію, звук і навіть відео, а для того, щоб завести безкоштовну поштову скриньку необхідно тільки мати вихід в Інтернет.

Диво на ймення Е-mail

Що ж таке Е-mail? Компетентні люди визначають це явище як систему, що дозволяє обмінюватися повідомленнями між особами, які мають доступ до всесвітньої інформаційної мережі Інтернет. В загальному ж, алгоритм її роботи нагадує діяльність звичайнісінької пошти. Ти пишеш лист, вказуєш електронну адресу свого віртуального абонента, і… буквально за кілька хвилин він має змогу перечитати твоє послання та відповісти на нього.
Усі електронні адреси мають загальноприйняту форму. Найхарактернішою їх ознакою є наявність значка “@”. До речі, його називають по-різному: “жабка”, “собачка”, “завиток”… Так от, “собачка” розділяє дві важливі частини електронної адреси: ім’я користувача електронної скриньки та назву поштового сервера, на якому ця скринька зареєстрована.
Для того, щоб стати власником електронної скриньки, тобі потрібно лише “зайти” на будь-який симпатичний поштовий сервер і зареєструватися там. Процес цей дуже простий, причому безкоштовний: просто обери ім’я для твоєї скриньки та пароль, котрий відкриватиме тобі доступ до неї.
Якщо ти зупинилася, приміром, на поштовому сервері www.ukr.net і, реєструючись, взяла собі ім’я Krasunnja, то твоя електронна адреса виглядатиме таким чином: Krasunnja@ukr.net. Пароль для всіх має залишитися таємницею, адже він забезпечуватиме анонімність твоєї пошти, не дозволятиме нікому дістатися до скриньки. Нікому, крім людей, яким ти сама захочеш повідомити свій “код доступу”.

Декілька порад

Обираючи ім’я для поштової скриньки в Інтернет, задумайся, для яких цілей вона потрібна. Звісно, якщо ти маєш на меті розваги, листування з ровесниками з інших міст чи країн, можеш назватися веселим, сміливим, навіть дотепним іменем. Проте коли збираєшся переписуватися з викладачами, серйозними організаціями, в подальшому шукати за допомогою Інтернет роботу, краще дати скриньці власне ім’я чи прізвище, зрештою, – серйозний псевдонім. Якщо ти плануєш займатися і тим, і іншим – заведи дві скриньки!

Інтернет-етикет

Спілкування за допомогою електронної пошти, як і будь-який інший вид комунікації, має свої вимоги та канони. Ось найважливіші з них.
Не забувай давати назву своїм листам. Зверни увагу, – поруч із рядочком “Адресат” відведено окрему стрічку “Тема”, де варто в кількох словах викладати основну думку повідомлення. Наприклад, звертаючись до друга із листом-пропозицією на вихідні вибратися до лісу на шашлики, напиши: “Пропозиція класного відпочинку”. Уникай безглуздих назв! Не варто, наприклад, іменувати тему на кшталт: “Олексію”, – адресат і так здогадається, що лист для нього, якщо він прийшов на його скриньку.
Намагайся, щоб розміри та форма твого листа відповідали його призначенню. Якщо тебе попросили просто дати відповідь на конкретне запитання, зроби це без зайвої лірики, без трьох абзаців вступу і восьми – висновку. Тримайся щонайближче до вказаної теми. Якщо виникне бажання повідомити адресату щось абсолютно інше, зроби це окремим листом.
Не думай, що в Інтернет не потрібні слова ввічливості та вимоги правопису, виходячи з твердження: “Електронна пошта – швидкий та динамічний вид спілкування”. Частка “не”, написана разом із дієсловом в E-mail, як і в звичайному листі, може викликати в одержувача іронічну посмішку, а відсутність привітання – обурення.
Уникай написання листів під впливом емоцій! Потім можна дуже пошкодувати за гарячково відісланими рядками, однак послання з комп’ютерних нетрів уже не дістати, не повернути, не порвати, не спалити. Добре подумай також, чи варто повідомляти надто приватну, інтимну інформацію в електронному листі – можливо, це, все ж таки, не засіб для відвертості… Не перестарайся також, цитуючи свої попередні “шедеври епістолярного жанру”. Нуднувато, погодься, буде отримувати послання, яке складається з трьох уже відомих абзаців та одного невеличкого нового коментаря.
Відповідаючи на листи, теж роби певну “селекцію”, адже іноді до поштових Е-mail- скриньок потрапляють продукти рекламних розсилок, а писати подяки адміністратору кожної з них просто немудро! І нарешті, підпис – важлива частина будь-якого листа! Нехай він буде коротким, влучним, зарядженим позитивної енергією: “З повагою та найкращими побажаннями, Олена”.
Не очікуй, що на твої послання відповідатимуть миттєво. Не ображайся, якщо відповідь затримуватиметься – трапляється різне. Проте сама слідкуй за тим, щоб відписувати друзям вчасно. Якби тобі надіслав повідомлення особисто Леонардо ді Капріо чи Том Круз, ти довго тягнула б із відповіддю? Звісно, ні! То чому ж подруга дитинства, яка волею долі опинилась у Торонто, повинна чекати твоєї звістки до півроку?

Інтернет-емоції

Хоч електронна пошта призначена для швидкого, інформативного спілкування, вона не позбавлена емоцій. Існують так звані “смайлики” – символи, що нагадують наші з тобою обличчя, якщо дивитися на них, схиливши голову набік. Не віриш, поглянь:
:-) або :) – це посмішка. Використай її, коли захочеться поділитися радістю, переповісти дотепний жарт.
:-( або :( – сумне обличчя. Можеш таким чином висловити власне співпереживання, розчарування, співчуття.
;-) або ;) – а це вже не обличчя, це фізіономія, яка іронічно підморгує. За її допомогою легко підказати комусь, що не варто сприймати все буквально та прямолінійно.
Загалом, існують десятки різних “смайликів”: одні використовуються частіше, інші – рідше. Зрештою, такі символи ти здатна придумувати й сама, потрібно тільки захотіти вкласти часточку власної душі в Інтернет-лист.

Комп’ютерна графологія

Пам’ятаєш, ми з тобою говорили про дивовижну науку графологію? Так, сьогодні багато людей давно уже набирають особисті листи та ділові папери, робочі нотатки і навіть слова привітання за допомогою універсального помічника на ім’я персональний комп’ютер. Вчені ж, у свою чергу, стверджують, що і в цьому випадку графологи мають чимало матеріалу для досліджень та роботи. Адже вибір параметрів друку є індивідуальним, і висновків можна зробити чимало.
А ось хоча б один із цікавих методів, які використовуються все в тому ж менеджменті під час процесу підбору персоналу. Людині, яка називає себе професіоналом в тій чи іншій сфері, пропонують набрати текст, до якого введено чимало термінів з даної галузі. Якщо претендент на вакантну посаду набиратиме їх з достатньою і рівномірною швидкістю, не зупиняючись і не переписуючи по літерах, більше того, зможе висловити свої думки щодо потреби даних термінів у тексті, ці складні слова йому давно знайомі, а звання “професіонал” щодо нього не є голослівним. Запам’ятай, можливо, саме ця інформація стане в пригоді, коли через кілька років ти готуватимешся до своєї першої в житті співбесіди з роботодавцями. Новим є і наступний метод. Кнопки “Shift”, “Control”, як і деякі інші, розташовані на клавіатурі і з правої, і з лівої сторін. Придивися, які саме клавіші використовує людина, і пригадай, що ліва півкуля головного мозку відповідає за абстрактне мислення і керує правою рукою, а права півкуля, керуючи мисленням образним, відповідає за руку ліву.

І, нарешті…

Пам’ятай, що Е-mail – це, все ж таки, засіб зв’язку з живими людьми. Перед тим, як надіслати лист, перечитай його уважно, постав себе на місце одержувача. Все О’К? Тоді натискай на кнопку “Відіслати”!

Журнал «Тобі»

В номері: