Tobi потрібно це знати
RSS

АРІНА ДОМСКІ: “Планування – кращий спосіб створити сім’ю”

Ірина Артемчук | 7 листопада, 2009 р.

Контрацепція, як відомо, – надійний союзник молоді. А наскільки залежить від неї щасливе майбутнє родини, як ти вважаєш?

Контрацепція – це не тільки спосіб уберегти себе від небажаної вагітності чи хвороб. Це, перш за все, відповідальність перед коханою людиною, турбота про неї. Вважаю, що планування – кращий спосіб створити сім’ю. І якраз контрацепція може лежати в основі такого планування.

Проблема ігнорування засобами контрацепції є дуже актуальною. Чому, на твою думку, молоді люди не задумуються над нею? Як ти вважаєш, чи достатньо проінформована українська молодь з цих питань?

Молоді люди, швидше за все, мало проінформовані про наслідки. Зрештою, як і старше покоління. Суттєвим недоліком є те, що тема контрацепції слабко висвітлюється у засобах масової інформації. Хоча, у article_domskiдвадцять першому столітті складно залишатися людиною, яка не в змозі знайти необхідну інформацію. Навіть якщо не брати до уваги спеціалізовану літературу, є Інтернет, врешті-решт! Тому, якщо людині не байдуже її здоров’я, – знайти інформацію – це не проблема.

Хто несе більшу відповідальність у запобіганні небажаної вагітності – дівчина чи хлопець? Чи потрібно сучасній дівчині обговорювати питання контрацепції з коханим?

Контрацепція є спільною справою, і ділити відповідальність потрібно на двох. Краще підстрахувати одне одного, ніж забути зовсім. Це одна з тих тем, яка свідчить про довіру поміж партнерами. Коли настає такий момент, необхідно обговорити всі деталі “на старті”, щоб потім не виникало труднощів і нерозуміння. Адже цей справді є дуже важливим питанням.

Від кого насамперед дівчина має дізнатися про засоби контрацепції? Яку роль повинні відігравати батьки у цьому питанні? Якими джерелами інформації з питань контрацепції користувалася ти?

Батьки – це люди, які впливають на формування особистості в цілому. Тому від того, наскільки вони зможуть підготувати свою дитину до цього питання, багато чого залежить. Дівчина або хлопець завжди повинні довіряти своїм батькам і бути друзями в будь-яких моментах. І в цьому зокрема. Інша річ, – з якого віку потрібно говорити на такі теми. Думаю, це завжди індивідуально. Можу сказати, що у мене прекрасні, дуже довірливі відносини з моїми батьками. Мені рано довелося стати самостійною – з восьми років я об’їздила пів’Європи з дитячим ансамблем “Світанок”. Ми з мамою дискутували на різні теми, багато питань обговорювали. Думаю, такі ось довірливі бесіди мене вберегли від помилок і допомогли сформуватися як особистості, яка здатна адекватно оцінювати будь-яку ситуацію.

Як ти думаєш, чи можуть відомі люди пропагувати безпечний секс і здорове материнство?

Я вважаю, що коли ти публічна людина, то стаєш для певної аудиторії авторитетом. І від того, що ти пропагуєш, багато чого залежить. Здається, ніби й так усім зрозуміло, що секс повинен бути безпечним, але я б із задоволенням взяла участь в якихось соціальних програмах, здатних допомогти людям.

Журнал «Тобі»

В номері: