Tobi потрібно це знати
RSS

Lilu: „Табу на обговорення таких тем, як сексуальне життя, контрацепція, – пережитки минулого”

Катерина Вергун | 24 листопада, 2009 р.

lilu-2Своє ім’я Lilu знайшла у старовинній французькій легенді, а сили та енергію черпає у сонячному Криму. Популярна поп-виконавиця української сцени, ведуча радіопрограми „Між нами дівчатами”, автор казки для дітей, учасник багатьох соціальних проектів і просто дуже гарна та стильна жінка – сьогодні на сторінках нашого журналу.

- Lilu, незабаром стартує ваш загальноукраїнський тур. Чим потішите, здивуєте прихильників?

- Я приготувала справді дуже багато сюрпризів для своїх слухачів: кожен мій виступ – це маленький спектакль. Наша команда везе багато декорацій, реквізиту, детально продумане і поставлене шоу. Просто стояти і співати – мені вже нецікаво. І звичайно ж, „живий” звук, адже вважаю, що коли вмієш співати і маєш музичну освіту, гріх цим не скористатися…



- Ви ведете радіопрограму „Між нами дівчатами”, а чому обрали саму таку тематику?

- Це вийшов такий собі „радіо-глянець” для дівчаток, де невимушено можна підняти та обговорити найрізноманітніші теми, чимось схоже на зустріч подружок за філіжанкою кави. На мою думку, передача цікава не тільки юнкам, але й „сильній половині”. Адже вони завжди готові „заглянути” у наш всесвіт на вогник)))

- Якщо говорити, так би мовити, між нами дівчатами, то чи повинні відомі, популярні люди пропагувати безпечний секс?

- Так, але справа не лише у безпечному сексі. Гадаю, у відомих людей взагалі особлива місія, – нести добро людям, допомагати дивитися на власні проблеми по-іншому. Це тому, що їм довіряють, до них прислухаються, на них хочуть бути схожими… А добрих справ, як відомо, забагато не буває.

- Чому в наш час питання поширення інформації про контрацепцію набувають такої актуальності, адже, здавалося б, усі про все знають?

- Ніби й всі про все знають, але нагадати зайвий раз не завадить! Справа в тому, що сучасне підростаюче покоління дуже активне в питаннях взаємин між чоловіком і жінкою і, водночас, безпечно ставиться до контрацептивів. І ось одного разу, коли хлопець чи дівчина, збираючись на побачення, випадково побачать плакат, рекламний ролик, слоган чи ще щось і вони згадають про контрацептиви, погодьтеся, проблем буде набагато менше.

- Як ви гадаєте, у школах потрібно говорити про контрацепцію, статеві стосунки, чи це має залишатися табу?

- Не повинно бути жодних табу. Якщо вчителі замовчуватимуть настільки актуальну для підлітків тему, діти самі обговорюватимуть її за рогом школи, але подаватимуть одне одному, на жаль, не завжди правдиву інформацію. Табу на обговорення таких тем, як сексуальне життя, контрацепція, – пережитки минулого. Ми живемо у 21-му столітті, і час вносить свої корективи у виховні та педагогічні процеси.

- А яку роль у статевому вихованні підлітків відіграють батьки?

- Батьки повинні бути першими, хто відповість на всі найважливіші для дитини запитання. Принаймні, мені б дуже хотілося, щоб саме такі стосунки склалися у мене із сином, коли він підросте.

- Яким чином, на вашу думку, можна інформувати молодь про контрацепцію? Де б ви порадили шукати відповіді на такі інтимні запитання?

- Де завгодно. На щастя, зараз уже немає інформаційного голоду. От хоча б, до прикладу, всіма улюблений Інтернет, або, скажімо, скільки телепередач було присвячено цій тематиці. А сучасний „глянець”, – у кожному номері журналу обов’язково є така тема чи рубрика. Було б бажання прийняти і сприйняти цю інформацію!

- Дівчині не дуже зручно говорити про захист із хлопцем. Як подолати такий бар’єр?

- Не знаю навіть, що сказати. Що означає „незручно”? Дурниці все це, потрібно думати про своє здоров’я. А взагалі, якщо відчувається якась незручність, краще перейти на гумор, так простіше впоратися з гострими темами.

- Якщо трапилася незапланована вагітність, то хто з партнерів несе більшу відповідальність?

- В усьому, що відбувається у стосунках двох людей, винні обоє, – це моя принципова позиція.

- Дехто вважає, що найкращий контрацептив – сказати „Ні” дошлюбним статевим стосункам. А як ви до цього ставитеся?

- Сучасні дівчата не бажають виходити заміж у 17 років, а трапляється це у 25-30-річному віці. Не думаю, що за нинішніми мірками нереально стільки років берегти незайманість.

- Як часто у вашій радіопрограмі слухачки піднімають питання безпечного сексу, чи їх більше цікавлять моменти зваблення протилежної статі, одяг, косметика?

- Так, ви праві. Якраз усіх і цікавить, як правило, друге, але й про безпечний секс не потрібно забувати, принаймні, кілька передач я присвятила цій темі. Хотілося б побажати всім ставитися з повагою до себе та свого партнера, тоді й стосунки розвиватимуться краще, і про контрацептиви не будете забувати, і зі здоров’ям усе буде гаразд.

Журнал «Тобі»

В номері: